20.6 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaJubilarna 50. Pesnička štafeta

Jubilarna 50. Pesnička štafeta

European Top 44 Airplay chart

U ponedeljak, 8. aprila, počinje 50. izdanje „Pesničke štafete“, čarobne manifestacije namenjene deci i mladima, koju s ponosom organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“. Vođen književnikom Urošem Petrovićem, ovogodišnji događaj trajaće od 8. do 19. aprila, sa grandioznom završnicom zakazanom za 24. april u Kulturnom centru Zrenjanina.

Uroš Petrović, uz podršku bibliotekara iz Zrenjanina, obići će čak 60 škola u Banatu i Bačkoj, gde će se družiti s osnovcima, otkrivati njihove talente, ali i zajedno učestvovati u takmičarskom delu programa, prateći pesme koje su mališani napisali specijalno za ovu manifestaciju.

Ova godina nosi poseban značaj, budući da je „Pesnička štafeta“ dostigla značajan jubilej – 50 godina postojanja. Kao što je manifestacija započela davne 1975. godine, sledeća godina obeležiće još jedan značajan jubilej kada Gradska narodna biblioteka proslavi 50 godina neprekidnog trajanja.

Uros Petrovic
Uroš Petrović

Povodom ovog značajnog jubileja manifestaciji priključile i škole iz Segedina i Temišvara, gde se takođe nastava odvija na srpskom jeziku, dajući ovom događaju međunarodni karakter.

Na „Pesničkoj štafeti“ će biti predstavljena i posebna antologija nazvana „Pedesetica“, čiji je urednik Uroš Petrović. Ova antologija obuhvata izabrane pesme prošlih gostujućih književnika koji su vodili manifestaciju, a ilustrovao ju je talentovani Mladen Anđelković.

korica antologije

Gostujući pesnici manifestacije bili su najeminentniji stvaraoci

Ne treba zaboraviti ni zvezde koje su obasjavale ovu manifestaciju od 1975. godine do danas. Među najeminentnijim stvaraocima su bili Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović i mnogi drugi čije su pesme očaravale generacije.

Pesnici voditelji stafete

Kroz 49 godina postojanja, „Pesnička štafeta“ je okupila oko 10.000 učesnika svake godine, što obuhvata decu, prosvetne radnike, bibliotekare, roditelje, kao i sve one koji vole kulturu. Ovo je trajno nasleđe koje je izgradilo brojne generacije i doprinelo bogatstvu kulturnog života ne samo Zrenjanina, već i šire.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
20.6 ° C
21.7 °
20.6 °
62 %
1.3kmh
56 %
Uto
19 °
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
22 °
Sub
27 °