20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaJubilarna "Čitalačka značka" nagradila sve učesnike

Jubilarna „Čitalačka značka“ nagradila sve učesnike

Iz 22 osnovne škole iz Zrenjanina, u manifestaciji je učestvovalo 316 učenika i učenica.

European Top 44 Airplay chart

Manifestacija „Čitalačka značka“ ove godine je održana 40. put. U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 316 učenika i učenica iz 22 osnovne škole iz Zrenjanina i okoline.

Učenici su svoje čitalačke dnevnike dostavili biblioteci u kategoriji čitalački dnevnik i čitalačka kolekcija.

Svaki dnevnik je trebalo da sadrži prikaz najmanje pet knjiga po izboru, među kojima je, kao obavezno, jedno delo zavičajnog autora. Učesnici su mogli da biraju na koji način će prikazati utiske o pročitanim knjigama, kao tekst, ilustraciju, strip, video zapis. Takođe, mogli su da biraju da li će dnevnik pisati u elektronskoj ili klasičnoj formi.

Zbog obeležavanja 40. godišnjice manifestacije, odlučeno je da svi učesnici budu nagrađeni.

Završna svečanost „Velike Čitalačke značke“ održana je danas na platou ispred Gradske narodne biblioteke. Tom prilikom, učenici OŠ „Vuk Karadžić“ izveli su predstavu po motivima knjige Jasminke Petrović „Od čitanja se raste“. Predstavu je pripremila Učiteljica Sonja Ljubotina.

Mala Čitalačka značka

Završna svečanost „Male Čitalačke značke“ biće održana 31. maja u 9:30 časova u Kulturnom centru. Učesnici ovog dela manifestacije su deca iz 12 vrtića koja su imala zadatak da ilustruju ono što su pročitala samostalno ili uz pomoć odraslih. Biblioteka će sve učesnike manifestacija nagraditi značkama i posebnom slikovnicom objavljenom za ovu priliku. Reč je o slikovnici „Kad reka procveta“ bibliotekarke Ane Davidovac.

O manifestaciji

Manifestacija „Čitalačka značka“ postoji od 1983. godine. U početku je to bila pokrajinska manifestacija u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice. Kasnije, tokom devedesetih, u mnogim gradovima i opštinama je prestala da postoji. Zrenjanin je jedan od gradova koji nikada nije prekidao tradiciju i koji je punih 40 godina negovao kulturu čitanja kod najmlađih. Pre pet godina, Čitalačka značka je uvrštena u manifestacije od posebnog značaja za Grad Zrenjanin.

Cilj manifestacije je bio i ostao isti – da promoviše kulturu čitanja kod dece i mladih, neguje i razvija čitalačke navike, kritičko razmišljanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °