Hrana i piće

Kada ste poslednji put probali domaći kompot?

Može biti slađi ili kiselkast- prijatan je u svim godišnjim dobima.

Može biti od šljiva, višanja, trešanja, kajsije, jabuke, čak i dunje ili ringlova. Sve vrste autohtonog voća su odličan izbor za pravljenje kompota. I to nije bez razloga- smatra se da je kompot i nastao upravo tu negde, na području Balkana!

Naučnici ne mogu sa sigurnošću da tvrde u kojoj je zemlji prvi put napravljen kompot, ali se zna da je potekao upravo sa ovih prostora. Danas se još konuzumira i u istočnoj i centralnoj Evropi, kao i u Uzbekistanu i Kirgistanu.

Kompot je bio odličan način da se voće sačuva tokom zimskog perioda, ali je od osamdesetih godina prošlog veka počela polagano da gubi na popularnosti.

Sa pojavom i popularizacijom etno- turizma, od nedavno su počeli i restorani da ih služe… gastro kritičari su oduševljeni- jer kompot je ujedno i slatko i osvežavajuće, samim tim pogodno je da se posluži tokom čitave godine, u svim godišnjim dobima.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button