25.6 C
Zrenjanin
30.05.2024.

Kajak klub „Begej“

O aktivnostima kluba, razgovarali smo sa Srđanom Đorđevićem, trenerom u Kajak klubu "Begej".

Kajak klub „Begej“ ima dugu tradiciju, budući da je osnovan 1947. godine.

Kako ste organizovani i koje uzrasne kategorije imate u klubu?

Posebno je istaknuta omladinska škola kajaka unutar kluba, gde deca uzrasta od 8 do 12 godina imaju priliku da treniraju. Ova škola je besplatna tokom cele godine i vodi je iskusni trener Jožef Juhas, dok ostali treneri kluba rade s mlađim članovima. Iz te omladinske škole, deca, kada stasaju, ulaze u takmičarske kategorije, redom, sve do seniorskih.

Gde se održavaju treninzi?

S obzirom na specifičnost ovog sporta, treninzi se održavaju na vodi kada vremenski uslovi to dozvoljavaju. Od ranog proleća pa sve do kasne jeseni, mi smo na Begeju. Kada to više nije moguće, prelazimo na onaj bazični deo treninga i aktivni smo u klupskoj teretani koja je opremljena zahvaljujući podršci Grada Zrenjanina.

04 1

Kako neko može da počne da se bavi kajakom i koje godine su za to najbolje?

Da bi dete moglo da se bavi kajakom, osnovni uslov je da zna da pliva. Klub sarađuje s JU „Sportski objekti“ kako bi pomogao deci koja nisu vešta plivači da nauče. Nakon što dete zadovolji ovaj uslov, počinju se učiti osnovne veštine kajaka. Tako da, najpre je važno da deca znaju da plivaju, a onda savladavaju ostalo, uključujući kako se ulazi u čamac, rukovanje veslom i druge osnove.

Najpogodnije vreme za početak bavljenja kajakom je između 8 i 12 godina, kroz omladinsku školu kajaka. Kada deca savladaju osnovne veštine, prelaze u takmičarske kategorije.

Kako motivišete nove članove da vam se priključe?

Klub aktivno promoviše upis u omladinsku školu kajaka već od marta i privlači decu putem različitih komunikacionih kanala. Često se deca pridruže omladinskoj školi kajaka zbog društva i zajedništva.

Pored fizičkih prednosti bavljenja kajakom, poput boravka na otvorenom i na reci, ističe se i motivacija koju pružaju takmičenja i osećaj timskog duha. Ipak, najvažnije je da deca budu fizički aktivna i razvijaju zdrave navike kroz sport.

Kako se finansirate?

Oprema za kajak može biti skupa, ali klub se trudi da obezbedi neophodnu opremu i omogući deci da se bave ovim sportom. Podrškom Grada i roditelja, klub obezbeđuje deci mogućnost da se takmiče i ponosno predstavljaju svoj klub i grad na važnim takmičenjima.

Šta smatrate najvećim uspehom kluba?

Najveći uspeh u novijoj istoriji kluba, kada govorimo o takmičenju, postigao je Nikola Kovačević, koji se okitio srebrom na Evropskom prvenstvu za kajakaše do 23 godine. Ipak najveći uspeh svima nama je što ovaj klub postoji toliko dugo i što uspevamo da motivišemo decu da se ovim sportom bave.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...