Kako da američke palačinke budu vazdušaste?
Ako ste ikada tražili recept za američke palačinke koje su meke i pufnaste, verovatno ste naišli na razne trikove – od dodavanja umućenih belanaca do korišćenja gazirane vode. Međutim, prava tajna savršeno pufnastih palačinki ne leži u sastojcima, već u tehnici pripreme. Pre nego što nastavite sa čitanjem ovog članka, potreban vam je Recept za američke palačinke.
Američke palačinke – sadržaj
Nema previše mešanja
Naravno da želite glatku smesu kada pripremate palačinke, ali tako vrlo brzo možete doći do nepoželjnih rezultata. Prekomerno mešanje smese čini je tečnijom, zbog čega se ona previše širi kada dospe na tiganj. Rezultat su ravne palačinke koje ne uspevaju da dostignu onu pufnastu teksturu. Ali to nije jedini problem.
Kada smesu mešate dok ne postane potpuno glatka, zapravo činite gluten u brašnu jačim. Gluten, koji je zaslužan za strukturu testa, može uzrokovati da palačinke postanu tvrde i gumene, umesto mekane i vazdušaste. Osim toga, prekomerno mešanje aktivira sredstva za rast, poput praška za pecivo ili soda bikarbone, pre nego što smesa dospe na tiganj. To znači da će mehurići koji bi trebali da stvaraju visinu i pufnastost, već biti oslobođeni, ostavljajući vam smesu koja neće narasti koliko bi trebala.
Tehnika koja pravi razliku
Odvojeno pomešajte suve i mokre sastojke
Prvi korak ka savršenim palačinkama je pravilna organizacija sastojaka. U jednoj posudi pomešajte sve suve sastojke, kao što su brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, so, šećer i začini. U drugoj posudi, pomešajte mokre sastojke, uključujući jaja, mleko ili jogurt, ulje ili rastopljeni maslac, i sve tečne dodatke ukusa poput vanile. Važno je da mokre i suve sastojke pomešate odvojeno kako bi se svi sastojci ravnomerno rasporedili pre nego što ih spojite.
Podsećam vas, minimalno mešajte smesu
Nakon što ste pomešali suve i mokre sastojke, vreme je da ih spojite. Sipajte mokru smesu u suvu, sve odjednom. Sada dolazi ključni deo – mešanje. Koristite varjaču ili žicu za mućenje i mešajte smesu samo dok se suvi sastojci ne navlaže. To znači da treba da prestanete sa mešanjem čim više ne vidite suve delove brašna. Ovo obično traje samo nekoliko sekundi i rezultiraće smesom koja ima grudvice veličine graška. Nemojte se brinuti zbog grudvica – one su vaš saveznik u pravljenju pufnastih palačinki.
Zbog čega grudvice pomažu?
Grudvasta smesa zadržava više vazduha, što omogućava palačinkama da narastu više i zadrže svoju mekoću. S obzirom na to da sredstva za rast nisu previše aktivirana tokom mešanja, proces dizanja se nastavlja i kada smesa dospe na tiganj. Ovo rezultira palačinkama koje su deblje, mekše i savršeno pufnaste.
Pored toga, grudvasta smesa zadržava svoju konzistenciju čak i ako ne koristite celu smesu odjednom. Ako se smesa ostavi da stoji dok pečete jednu turu palačinki, ona neće izgubiti svoja svojstva i svaka sledeća palačinka biće jednako pufnasta kao i prva.
Praktični saveti za pečenje
Da biste maksimalno iskoristili ovu tehniku, evo nekoliko dodatnih saveta:
- Izbor pravog tiganja može značajno uticati na krajnji rezultat. Tiganj sa neljepljivim slojem omogućava ravnomerno pečenje i smanjuje potrebu za dodatnim uljem, čineći palačinke lakšim i vazdušastim.
- Temperatura tiganja je takođe veoma bitna – pre nego što sipate smesu, uverite se da je tiganj dobro zagrejan. Srednja temperatura je idealna, jer omogućava palačinkama da se ravnomerno peku, bez opasnosti od brzog tamnjenja spolja dok unutrašnjost ostaje sirova.
- Kada se na površini palačinke pojave mehurići koji počinju da pucaju, to je signal da je vreme za okretanje. Ovaj trenutak je važan jer se tada palačinka dodatno diže i zadržava svoju pufnastost, osiguravajući savršenu teksturu.
Sledeći put kada budete pravili palačinke, setite se – grudvice nisu greška, već vaša tajna za postizanje savršeno pufnastih palačinki.
Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.
američke palačinkeameričke palačinke američke palačinke američke palačinke američke palačinke