8+ načina kako da iskoristite pepeo

Ako često koristite kamin na drva, verovatno se pitate šta da radite sa pepelom od kamina. Mnogi vlasnici kuća vide pepeo od kamina kao problematičan aspekt grejanja na drva, ali ovde možete pročitati 10 fantastičnih načina za šta upotrebiti pepeo!

Shvatali mi to ili ne, srećni smo što uživamo u prednostima života u pogodnom, brzom i modernom svetu. Ako su nam potrebni materijali kao što su sapun, đubrivo ili soda bikarbona, skoknemo do prodavnice i biramo između stotina opcija brenda sa različitim rasponima cena.

Ali, vekovima, a i još uvek u nekim krajevima, to nije bilo tako lako. Zbog svoje lokacije ili finansijske situacije, mnogi nisu imali izbora nego da izvuku maksimum iz malo onoga što su imali. Peći na drva su odličan primer!

One su skoro uvek grejale ceo dom, pa je od toga ostajalo uvek gomila pepela. Bilo da se radi o kuvanju, čišćenju ili uzgoju hrane, ostaci kamina su se pokazali kao moćno višenamensko sredstvo za vlasnike kuća.

Čišćenje stakla na pećima

Moderne peći na drva a i kamini, imaju zaštitno staklo kroz koje posmatramo kako vatrica idilično greje naš dom. Ali, to staklo se vremenom zaprlja od gareži i ostalih naslaga, i baš ono što ga prlja, može i da ga očisti! Sačekajte da se pepeo ohladi, pospite staklo, istrljajte ga vlažnom krpom ili sunđerom, i vaša staklena vrata će ponovo izgledati čista, jasna i lepa.

Čišćenje nakita i srebrnine

Mada se u modernom dobu ovo retko radi, jer, da se ne lažemo, ko još SME da dira srebrni escajg osim ako nije planiran za korišćenje na porodičnoj slavi (pa ni onda 🙂 ), ali srebrni nakit vremenom izgubi svoj sjaj. Postoje kupovna (hemijska) sredstva, ali zašto tražiti specijalizovana sredstva za čišćenja, kada se to samo nekoliko hiljada godina bez problema i muke radilo običnim pepelom?

Ako čistite nakit, lagano premažite čistu krpu pepelom, a zatim istrljajte srebro. Žar u prahu deluje kao čistač za SVE predmete od srebra. Za velike srebrne predmete, pomešajte jednu šolju pepela i otprilike pola šolje vode da biste napravili smesu nalik pasti. Razmažite pastu, a zatim ostavite da odstoji 3-5 minuta da nitrati i ostali minerali u pepelu odrade svoje pre nego što krenete na poliranje.

Gašenje vatre

Slabo poznata činjenica, ali pepeo je loša stvar za vatru, jer je guši, slično kao i zemlja ili pesak. Ukoliko pravite veliku kamp vatru napolju, na vikendici, a radite to češće, neće vam biti teško da negde sačuvate kantu pepela koji će veoma lako ugasiti vatru nakon što društvo ode, sva pića se popiju i hrana pojede.

Prirodno rešenje za sneg i led

Klizanje na ledu može biti zabavno, ali je i opasno, bilo da ste na nogama ili točkovima, a sneg iako lep vrlo brzo se pretvori u smetnju. Iako je ovo već dugo poznato, ipak se treba podsetiti da je pepeo najjeftinije, najčistije i najprirodnije sredstvo za rešavanje problema klizanja zimi. Ne samo da će otopiti sneg i led zbog soli u sebi, već je i besplatan i ne sadrži hemikalije koje štete kućnim ljubimcima i njihovim šapicama kao što to čine drugi proizvodi za topljenje leda i ne oštećuje asfalt i beton i baštice kao so.

Očistite prosuto ulje/naftu

Pitajte svakoga ko često radi na automobilima, reći će vam reći da je izlivanje nafte i drugih tečnosti u i ispred garaže neizbežno i naružuje izgled. Da stvari budu još gore, mogu da progrizu beton ako se ne tretiraju na vreme, pa ćete kad tad morati da za dve-tri mistrije betona prljate ruke i trošite vredno vreme. Umesto da brinete o kupovini pravog proizvoda za čišćenje, natopite fleko pepelom. Počistite to nakon nekoliko minuta i izgledaće skoro kao da se ništa nije dogodilo.

Upija mirise

Da li ste znali da je, baš kao i soda bikarbona, drveni pepeo fantastična stvar za upijanje kućnih mirisa? Soda bikarbona i pepeo od drveta upijaju vlagu i mirise jer su bogati alkalnim solima. Šolja ili činija pepela postavljeni pozadi u frižideru gde neće smetati ili u maloj, memljivoj prostoriji učiniće da se stvari ponovo osećaju sveže nakon nekoliko dana. Dakle, sačuvajte sodu bikarbonu za nešto drugo i počnite da koristite pepeo od drva!

Za ljubitelje prirode

Ako imate strast prema prirodi, onda ste dobro svesni koliko su krpelji dosadni, neprijatni i potencijalno opasni. Većina uboda krpelja je bezopasna, ali ne morate baš da budete jedna u 10-ak osoba u koje će da se zabode neka od ovih napasti koje nose lajmsku i druge bolesti.

Možda jeste specifično, ali ako često provodite vreme napolju, morate preduzeti preventivne mere kako biste izbegli ujede krpelja. Kao što ste verovatno pretpostavili, prašnjavi prah iz peći je prirodni repelent za krpelje! Raširite ga po goloj koži pre nego što krenete u avanturu na otvorenom. Da, malo je neuredno, i ličićete na rudara, ali to je bolje nego trošiti novac i vreme na sprejeve i premaze sa imenom uz koje ide i poveća cena i u prodavnici, mada kombinacija prirodnog i kupovnog ne može da škodi.

Korist za svaku baštu

Ako ste stigli dovde sa mišlju kako “meni ne treba pepeo ni za šta navedeno” onda možda niste znali da je pepeo od drveta ODLIČNA stvar za vašu cvetnu baštu, voćnjak i povrtnjak, staklenik, plastenik, stajnjak i generalno – zemlju!

Ali, pre nego što bacite kolica pepela na nju, postoji nekoliko veoma bitnih stvari koje biste morali da znate. Dve glavne prednosti korišćenja ostataka ogrevnog drveta u bašti su: povećanje komposta i izmena ph vrednosti tla, uz pomoć vrednih i hranljivih materija kao što su kalcijum i kalijum.

Ako se malo posipa po vrhu svakog sloja, pepeo iz kamina u stajnjaku odnosno kompostu će pomoći da se on brže razgrađuje, i bude mnogo jače đubrivo za sve vaše biljke.

Ipak, ukoliko možete, mešajte pepeo od tvrdog drveta, jer četinari nisu toliko efikasni pošto sadrže manje hranljivih materija. Prirodni kalijum i kalcijum u pepelu će pomoći u podizanju pH ravnoteže tla koja je važna jer bitno utiče na ukupan rast biljaka.

Specijalisti za biljke i bašte predlažu da ipak uradite pH test tla pre nego što ga dodate u zemlju, jer isuviše alkalno zemljište (sa pH vrednošću preko 7) nije dobro za jabuke, šargarepe, kukuruz, krastavce, karfiol i drugo, a kako to uraditi u kućnim uslovima, bez odlaska u laboratoriju ili kupovine pH testova, možete pročitati u ovom članku.

Dodatak

Ukoliko želite, pepeo može da vam posluži i kao prirodni repelent od puževa i puževa golaća, koji ukoliko probaju da pređu preko njega da bi stigli do vašeg zeleniša i voćkica, reaguju slično kao i na so. Jedino što ga uvek morate ponovo posipati posle kiše.

Ako imate ukrasno jezerce ili bazenčić u dvorištu, sipajte malo pepela u vodu i time ćete usporiti rast algi.

Takođe, ovo se još uvek koristi u selima kod nas, ali možemo se podsetiti – kada pomešate pepeo i vodu, pa ostavite to da odstoji 3-4 dana i procedite, dobijate ceđ koja kada se stavi na vatru, proključa i u nju dodaju mast i eterična ulja, dobija se domaći sapun, ali ostavićemo recept za to za neki drugi tekst.

Pročitajte još i Najlepše crkve Vojvodine!