Stari začini – šta sa njima i kako ih iskoristiti

Stari začini

Začini su čarobni štapić kuhinje, pretvarajući obične obroke u kulinarska remek-dela s prstohvatom ovoga i na vr’ noža onoga. Ipak, kako vreme odmiče, ti nekada snažni začini neizbežno gube ukus i dosežu svoj prokleti rok trajanja. Pre nego što se oprostite od svoje dragocene kolekcije začina, vredi razmotriti da oni i dalje imaju mnogo toga da ponude.

U ovom članku predstavljamo vam deset načina da udahnete novi život u stare začine, pomažući vam da ne samo smanjite otpad, već i otključate njihov skriveni potencijal za prijatna iznenađenja na i izvan trpeze.

Pre svega, proverite ima li plesni ili neprijatnih mirisa pre upotrebe isteklih starih začina. U tom slučaju, najbolje ih je baciti. Čuvajte začinjena ulja i sirće na hladnom i tamnom mestu kako biste sprečili pokvarenje. Budite oprezni pri korišćenju začina na koži, jer neki ljudi mogu biti osetljivi na određene začine.

Stari zacini 2

Domaći potpuri: Pretvorite vaše istekle začine u mirisni miks potpurija. Pomešajte štapiće cimeta, karanfiliće i muskatni oraščić sa suvim koricama citrusa za prijatan miris koji možete staviti u dekorativnu činiju ili vrećicu.

Prirodne boje: Neki začini mogu se koristiti za pravljenje prirodnih boja. Na primer, kurkuma i paprika proizvode žute i crvene nijanse kada se pomešaju s toplom vodom. Eksperimentišite!

Začini protiv štetočina: Neki začini, poput karanfilića i listova lorbera, čak i ako već veoma dugo stoje u kredencu, mogu delovati kao prirodni repelenti za štetočine. Postavite ih u svoj špajz ili prostorije za skladištenje kako biste odbili insekte.

Ukusni bujoni i supe: Kuvajte stare začine u bujonima ili supama da izvučete njihove preostale arome. Ovo je odličan način da dodate dubinu i složenost vašim jelima.

Novi miksevi: Pomešajte istekle začine kako biste napravili svoje jedinstvene začinske mešavine. Isprobajte kombinacije poput „Italijanskog začina“ s origanom, bosiljkom, majčinom dušicom i možda anisom? Ili – kari sa kurkumom, kuminom i korijanderom. Šta? Pa ionako ste hteli da ih bacite! Ako ne uspe, ide u kantu. Ako uspe – novi miks za pečenje i/ili kolače! Kuhinja je vaša laboratorija – eksperimentišite!

Novi ukusi: Dodajte tokom pečenja orašastih plodova mešavinu isteklih začina. Ovo ne samo da će dodati novi ukus već i hrskavost.

Začinjeno sirće: Napravite svoje začinjeno sirće dodavanjem nekoliko kašičica isteklih začina u bocu belog ili crvenog vinskog sirćeta. Ostavite da odstoji nekoliko nedelja, povremeno promućkajte, zatim procedite, i koristite za prelive za salate ili marinade.

Začinjeno ulje: Napravite jedinstvena aromatizovana ulja tako što ćete potopiti istekle začine u maslinovo ili biljno ulje. To se može koristiti kao baza za prelive za salate, kapljanje po pečenom mesu i/ili povrću ili jednostavno umakanje hleba.

Domaće sveće: Infuzirajte stare začine u ručno pravljene sveće za prijatnu atmosferu. Mleveni cimet, karanfilić ili kardamon mogu dodati suptilan, zemljani miris vašim svećama.

Domaći piling: Uključite istekle začine u domaće pilinge od šećera ili soli. Tekstura začina poput cimeta i đumbira može pomoći u eksfolijaciji kože, ostavljajući je osveženom. Ili, ako ste više domaćinski inklinirani – domaći sapun sa začinima čuda čini.

Pročitajte još i Buđ na zidovima? Ovih pet biljaka mogu pomoći!