Hrana i piće

Kako iskoristiti višak sira na više od 10 načina

Ljubitelji sira, obradujte se - otkrivamo vam kako da svaki višak pretvorite u ukusan obrok, slanu užinu ili neodoljiv desert!

Bez obzira da li ste kupili previše sira jer je bio na sniženju, ili vam je ostao nakon žurke, ručka ili kuvanja, višak sira je česta pojava u domaćinstvima. I umesto da ga gledate kako se suši, buđa ili zauzima mesto u frižideru, vreme je da naučite kako ga možete iskoristiti do poslednje mrvice. U ovom tekstu otkrićemo vam ne samo recepte, već i načine čuvanja, savete za kombinovanje različitih vrsta sira, i korisne trikove koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz svakog parčeta.

1. Pravilno čuvanje sira – prvi korak ka sprečavanju bacanja

Kada vam ostane višak sira, način čuvanja zavisi od njegove vrste, ali postoji nekoliko proverenih saveta kako da ga sačuvate što duže i očuvate njegov ukus. Tvrdi sirevi, poput kačkavalja ili parmezana, najbolje se čuvaju ako ih umotate u papir za pečenje ili voskirani papir, pa ih potom stavite u kutiju sa poklopcem. Na taj način sir će moći da diše, ali se neće previše isušivati ili ubuđati. Kada je reč o mekim sirevima, kao što su feta, brie ili camembert, idealno je da ostanu u originalnom pakovanju, ili ako su već otvoreni, da se prebace u posudu sa malo salamure (blago slana voda), u zavisnosti od tipa.

Ako vam je ostalo rendanog sira , od recimo pice ili lazanja, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, a odlična opcija je i zamrzavanje, jer se tako može koristiti i mesecima kasnije bez gubitka kvaliteta.

Zlatno pravilo: nikada ne čuvajte sir u plastičnim kesama bez vazduha, jer tako gubi aromu i može razviti buđ brže nego što mislite.

2. Rendani sir kao as u rukavu

Ako imate višak bilo kog sira, jedan od najlakših i najefikasnijih načina da ga iskoristite jeste da ga jednostavno narendate.

Rendani sir je pravi univerzalni saveznik u kuhinji, jer se može uklopiti u gotovo svako jelo i momentalno mu dati bogatiji ukus. Na primer, možete ga dodati u jaja za doručak – bilo da pravite kajganu, omlet ili frittatu, par kašika sira će svakom zalogaju doneti novu dimenziju. Još jedna brza ideja je zapečeni tost: dovoljno je da premažete parče hleba sa malo ajvara, pospete rendanim sirom, pa sve to ubacite u rernu ili toster. Rezultat je ukusan i hrskav obrok za manje od deset minuta. Tu je, naravno, i testenina, u kom god obliku da je volite, preliv sa sirom je uvek pun pogodak. A ako volite povrće, isprobajte zapečeno povrće sa sirom. Jednostavno, ukusno i bez rasipanja!

3. Sir u zamrzivaču – da ili ne?

Možda niste znali, ali sir se itekako može zamrzavati, i to bez gubitka ukusa ako znate kako. Više o tome pročitajte ovde: Zamrzavanje sireva – šta možete zamrznuti, a šta ne?

Kako iskoristiti višak sira

4. Top 10 jela u koja možete ubaciti višak sira

1. Pica od ostataka

Osnova od testa, bilo kakav paradajz sos, i SVE vrste sira koje imate u frižideru – od mocarele do parmezana. Dodajte masline, papriku, ili čak ostatke mesa.

2. Sos od sira za testeninu

Na maslacu propržite malo brašna, dodajte mleko i mešavinu sireva. Dobićete kremasti bešamel sirni sos koji ide uz sve vrste testenine.

3. Pohovani sir

Ostatke tvrdog sira (npr. trapist) isecite na štapiće, uvaljajte u brašno, jaje i prezle, pa ispržite. Poslužite uz domaći neki dobar umak, a možete napraviti i pohovanu piletinu.

4. Zapečeni sendviči

Francuski hleb, pečurke, luk i sir – sve u rerni 10 minuta. Idealna večera ili međuobrok.

5. Kroketi od sira i krompira

Pomešajte pire krompir sa sirom, oblikujte kuglice, uvaljajte u prezle i ispržite.

6. Kuglice sa pirinčem i sirom

Još jedan lagani recept, sličan prethodnom. Pronađite ga ovde.

7. Rižoto sa sirom

Dodajte sir u kremasti rizoto – naročito parmezan ili čak plavi sir ako volite jače ukuse.

8. Pita sa sirom

Klasika koju svi vole! Imamo i zdravije rešenje: Zdravija pita sa sirom – hrskava, a lagana za stomak.

9. Kukuruzna proja sa sirom

Omiljeno jelo na svim trpezama, napravite je po ovom receptu i oduševićete se!

5. Sir u salatama

Sir u salatama je uvek dobra ideja i možda je i najbrži da iskoristite višak. Ako imate višak mocarele možete napraviti salatu Caprese, ili Caprese salatu sa piletinom, ako želite da „pojačate“ salatu. Takođe isprobajte i salatu sa kruškom, jabukom i brokolijem.

Bonus savet: Ako vam ostane suvlji sir, samo ga izrendajte i ubacite u neki preliv i dobićete kremasti dresing za bilo koju salatu.

salata sir

7. Krem čorbe sa dodatkom sira

Višak sira može obogatiti bilo koju krem čorbu. Čedar čorba sa brokolijem je uvek odličan izbor, a možete probati i potaž od šampinjona.

8. Domaći namazi i umaci

Sir se lako pretvara u savršen namaz. Možete mu dodati ajvar, začine, pavlaku… Ako imate ostatke mekanog sira, samo dodajte začine, malo maslinovog ulja, ili jogurt i blendirajte.

9. Sir u desertima? Da, i te kako!

Ako vam ostane višak kremastog sira, kao što su maskarpone, ricotta ili običan sveži sir, postoji mnogo jednostavnih načina da ga pretvorite u ukusan desert. Jedan od najklasičnijih je čizkejk, a i najpoznatiji. Zatim, ako imate maskarpone, razmislite o tiramisuu – jednostavan je za pripremu, a oslanja se na nekoliko sastojaka i dobar balans ukusa. A ako volite da u kolače ubacujete voće, probajte kolač sa sirom i breskvama.Lagan je, osvežavajuć i lako se pravi.

10. Kada je vreme da se ipak oprostite od sira?

Ako je sir promenio boju, ima neprijatan miris ili se pojavila buđ (koja nije deo prirodnog procesa kao kod plavog sira) – vreme je da ga bacite.

Ali, većinu sireva možete iskoristiti dokle god su čuvani kako treba. Čak i ako su se malo osušili, jednostavno ih rendajte ili koristite za pečenje.

Višak sira = višak ideja!

Iskoristiti višak sira ne znači samo „spasiti hranu“, to je prilika i da probate nove recepte, obogatite jelovnik i smanjite bacanje hrane. Bilo da ga koristite u testeninama, pitama, čorbama, salatama ili čak kolačima, sir uvek ima šta da ponudi. Sledeći put kada ga pronađete u zadnjem delu frižidera, setite se ovog teksta i pretvorite ga u gastronomski trijumf!

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button