Korisno

Kako najbrže rashladiti flašu vina? 3 Efikasne metode

Imate nenajavljene goste, a vaša omiljena flaša vina stoji topla na kuhinjskom pultu. Panika počinje da se širi jer želite da impresionirate društvo sa savršeno rashlađenim vinom, ali nemate vremena da čekate satima da se ohladi u frižideru. Kako najbrže rashladiti flašu vina? Ne brinite! Postoji nekoliko brzih i efikasnih metoda za to, čak i u poslednjem trenutku.

Kako najbrže rashladiti flašu vina? Pokušajte sa nekom od ovih metoda:

Metoda hlađenja u kanti

Šta vam je potrebno:

  • Kanta ili velika posuda
  • Led
  • Voda
  • So

Postupak:

Da biste brzo rashladili flašu vina, napunite kantu ledom do pola, zatim dodajte hladnu vodu kako bi led bio u kontaktu sa većom površinom flaše. Dodajte šaku soli u led i vodu, jer so snižava tačku mržnjenja vode, što omogućava brže hlađenje. Stavite flašu vina u kantu, potpuno je uronivši u ledenu vodu. Povremeno okrećite flašu kako bi se vino ravnomerno hladilo. Ova metoda će rashladiti vino za 15-20 minuta.

Metoda mokrog peškira

Šta vam je potrebno:

  • Papirni ubrusi ili kuhinjski peškir
  • Voda
  • Zamrzivač

Postupak:

Da biste brzo rashladili flašu vina, pokvasite peškir ili papirne ubruse hladnom vodom, zatim umotajte flašu vina u mokar peškir i stavite je u zamrzivač. Proveravajte flašu svakih 10 minuta kako biste izbegli prehlađivanje ili smrzavanje. Ova metoda može rashladiti vino za oko 20 minuta.

Metoda suvog leda

Šta vam je potrebno:

  • Suvi led
  • Rukavice za zaštitu
  • Kanta ili posuda

Postupak:

Za brzo rashlađivanje flaše vina pomoću suvog leda, prvo stavite komad suvog leda u kantu ili posudu. Zatim pažljivo potopite flašu vina u ovaj led, ali obavezno nosite rukavice da biste izbegli ozebline. Metoda je vrlo efikasna, ali na svakih 5 minuta treba da proveravate flašu kako biste sprečili prekomerno hlađenje. Vino se može rashladiti za 10-15 minuta zavisno od početne temperature i količine suvog leda koji koristite.

kako najbrže rashladiti flašu vina

Koliko vino treba da bude ohlađeno?

Za optimalno hlađenje vina, neophodno je pridržavati se preporučenih temperatura za svaku vrstu vina.

Belo vino se najbolje služi na temperaturi između 7°C i 13°C. Ovo je važno jer preniska temperatura može umanjiti njegovu aromu, dok previsoka može izazvati gubitak svežine i voćnosti.

Crveno vino se optimalno servira na temperaturi između 15°C i 18°C. Ove temperature omogućavaju da se osete slojevi arome i tekstura, dok previsoka temperatura može istaknuti alkoholnu vrućinu ili isušiti voćne note.

Penušavo vino je najbolje na temperaturi između 5°C i 10°C. Hladnije temperature održavaju svežinu i vitalnost mehurića, dok previsoka temperatura može ublažiti njihovu prisutnost.

Važno je izbegavati smrzavanje vina jer može oštetiti flašu i promeniti karakteristike vina. Takođe, dobro će vam doći rashlađene čaše iz zamrzivača jer će održavati savršenu temperaturu vina.

Sada kada znate kako da ohladite vino naučite i koliko dugo vino može da stoji u frižideru?

Kako najbrže rashladiti flašu vina?Kako najbrže rashladiti flašu vina? Kako najbrže rashladiti flašu Kako najbrže rashladiti flašu vina?vina? Kako najbrže rashladiti flašu vina?

Povezani članci

Back to top button