Kako napraviti čokoladni fondu kod kuće?

Možda vam čokoladni fondu zvuči kao nešto što se služi u skupim restoranima ili na glamuroznim događajima, ali zapravo ga možete lako napraviti kod kuće. Ne treba vam ni poseban set za fondu – samo dobra čokolada, malo pavlake i par trikova koji će vam pomoći da dobijete savršeno glatku i svilenkastu smesu.
Ovo je desert koji će sigurno iznenaditi sve goste i odličan je za svaku priliku. Možete ga napraviti za Dan zaljubljenih!
Čokoladni fondu
Šta je fondu?
Fondu je, na jedan sasvim ležeran način, topli, rastopljeni umak u koji se umaču različiti zalogaji – od sočnih komadića voća, do raznih hrskavih keksića. Iako izgleda kao da pripada nekom finom restoranu ili ekskluzivnoj zabavi, fondu je, u osnovi, jednostavan i zabavan recept koji možete bez problema pripremiti kod kuće.
Prvi fondu – onaj sa sirom
Znate li da fondu nije uvek bio vezan za čokoladu? Prvi fondu zapravo se pravio od sira i potekao je iz Švajcarske. U hladnim planinskim predelima, Švajcarci su koristili sir na jedan prilično praktičan način. Umesto da ga samo jedu, topili su sir – često dodavali malo vina i začina – kako bi ga pretvorili u kremastu smesu. Onda bi se komadići domaćeg hleba umakali u tu toplu, ukusnu smesu, što je bilo pravo osveženje i energija za duge dane. Ovaj tradicionalni recept je bio idealan za druženja, a istovremeno je služio kao praktičan način da se sir iskoristi na inovativan način.
Čokoladni fondu
Vremenom su se ukusi menjali, a tako je došlo i do zanimljive transformacije – fondu je evoluirao iz oblika rastopljenog sira u ono što danas poznajemo kao čokoladni fondu.
Odličan za sve prilike
Najbolja stvar kod čokoladnog fondua je to što je istovremeno jednostavan za pripremu, zabavan za posluživanje i prilagodljiv različitim ukusima. Bez obzira da li ga pravite za romantičnu večeru, porodično okupljanje ili druženje s prijateljima, fondu stvara interaktivno iskustvo koje svi vole.
Takođe, možete ga prilagoditi sopstvenim željama – koristiti različite vrste čokolade (tamnu, mlečnu, belu), dodavati začinske note poput vanile, ruma ili cimeta i birati omiljene dodatke za umakanje. Voće, keks, kroasani, pa čak i slani štapići – sve postaje ukusnije kada se umoči u toplu čokoladu.
Još jedna prednost je što ne morate imati poseban set za fondu – uz malo kreativnosti i bain-marie metodu, lako ga možete napraviti i održavati toplim kod kuće. U suštini, fondu je jednostavan, ali efektan desert koji može da učini svaku priliku posebnom i nezaboravnom.
Priprema
Da biste napravili čokoladni fondu, pripremite sve potrebne sastojke. Prvo, uzmite 200g čokolade (preporučuje se čokolada sa 50-70% kakaa za bogat i intenzivan ukus) i naseckajte je na sitne komadiće, što će omogućiti brže i ravnomernije rastapanje. U međuvremenu, zagrejte 200ml slatke pavlake ili mleka u manjoj šerpi na srednje niskoj temperaturi; važno je da tečnost ne provri, već da postigne odgovarajuću temperaturu koja će nežno otopiti čokoladu. Kada se tečnost zagreje, prelijte je preko naseckane čokolade i neprestano mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i ne sjedini sa pavlakom, stvarajući glatku i svilenkastu smesu. Ukoliko želite dodatnu aromu, možete dodati prstohvat vanile ili nekoliko kapi ruma. Nakon što dobijete homogenu smesu, prebacite je u posudu za fondu koja održava toplotu – možete koristiti posudu na električnom grejaču ili je postaviti iznad male svećice. Ako nemate set za fondu, postavite metalnu činiju sa rastopljenom čokoladom direktno na vrh veće šerpe u kojoj ste zagrejali vodu. Voda treba da lagano vri, ali pazite da dno činije ne dodiruje vodu – ovako čokolada ostaje na umerenoj temperaturi bez rizika od pregrevanja ili zgrudnjavanja.
Paralelno s tim, pripremite dodatke za umakanje: operite i naseckajte omiljeno voće (poput jagoda, banana ili kivija), a pripremite i hrskave keksiće te marshmallowe.
Koliko dugo može da stoji?
Najbolje je konzumirati fondu odmah nakon pripreme. Ako vam ostane viška, čokoladu možete sačuvati u frižideru i ponovo je zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj pre upotrebe.
Ukoliko vam se ovaj desert svideo, isprobajte i Lava kolač koji otapa srca sladokusaca.