Kako napraviti ovseno mleko kod kuće?
Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije
Na pitanje kako napraviti ovseno mleko, odgovor je jednostavno. Proces dobijanja ovsenog mleka, u kućnim uslovima, je zaista takav, jednostavan. Osim što je lako, i jeftino je, jer će ovo mleko koje napravite sami, biti drastično jeftinije od kupovnog.
Pritom, bićete sigurni da ovseno mleko koje vi napravite nema nepotrebnih dodataka kao što su šećer, zaslađivači ili aditivi.
Šta znamo o ovsu?
Ovas bi po svojim karakteristikama mogao da spada u superhranu. To je, inicijalno, bezglutenska žitarica koja često bude kompromitovana glutenom usled načina skladištenja. U samom ovsu se nalaze brojni minerali, vitamini, proteini i antioksidati te je vrlo bitan i poželjan. Njegova cena je pristupačna, a od ove biljke je praktično iskoristivo sve. Od stabljike i neoljustenog zrna koje je idealno za čaj i kupke, do brašna, pahuljica koji su vrlo jednostavni i praktični za upotrebu.
U ovsu se nalaze vrlo kvalitetni proteini koji su zaduženi za obnovu i izgradnju mišića. Takođe, sadrži odredjen procenat nezasićenih masnih kiselina koje su idealne za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Bogat je i vitaminima B kompleksa, kalijimom, magnezijumom.
Ono sto ga posebno izdvaja je podatak da se u njemu nalazi i prilična količina Beta glukana koji su zaslužni za imunitet. Vlakna i složeni ugljeni hidranti pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i utiču na rad creva, te je ovsena kaša jedan od najčešće konzumiranih obroka u dijetama. Bilo da se odlučite za kašu, mleko, brašno, nećete pogrešiti. Pružićete svom organizmu prilične količine hranljivih sastojaka, na kojima će vam biti i te kako zahvalan.
Zašto su biljna mleka korisna?
Biljna mleka, kao što su ovseno mleko, bademovo, sojino, korisna su u ishrani iz više razloga. Prvo, ona su prirodno bez laktoze, što ih čini odličnim izborom za osobe sa intolerancijom na laktozu ili alergijom na mlečne proizvode. Drugo, biljna mleka obično imaju manje zasićenih masti, što doprinosi zdravlju.
Takođe, mnoga biljna mleka su obogaćena važnim hranljivim materijama poput kalcijuma, vitamina D i vitamina B12, što ih čini dobrom alternativom za one koji ne konzumiraju mlečne proizvode. Neka biljna mleka, poput sojinog, imaju visok sadržaj proteina, dok druga, poput ovsenog, mogu doprineti boljem varenju zahvaljujući dijetalnim vlaknima.
Zahvaljujući raznovrsnim ukusima i nutritivnim prednostima, biljna mleka mogu obogatiti ishranu i prilagoditi se različitim dijetetskim potrebama.
Kako napraviti ovseno mleko?
Vreme posta je period kad više nego inače posežemo za biljnim mlekom, više se koristi, više novca odlazi na tako nešto, pa je ovo idealan momenat da počnete sami da ga pravite.
Biljna mleka koja su nam dostupna u radnjama su uglavnom preskupa, po sastavu najčešće vrlo loša, sa brojnim bespotrebnim dodacima, šećerima, zasladjivačima i aditivima.
Napravite ovseno mleko sami, brzo i lako, a još i jeftino.
Potrebno je, najpre, da stavite vodu da provri, a onda u nju dodati ovsene pahuljice. Šporet isključite, a šerpu poklopite i ostavite da stoji tako 30 minuta. Ovsene pahuljice se natapaju provrelom vodom zbog fitinske kiseline.
Nakon toga procedite i sipati u blender. Na šolju pahuljica potrebno je dodati četiri puta više vode.
Kratko, ne duže od 45 sekundi blendati i procediti. Da bismo izbegli sluzavu strukturu procedite dva puta. Sipajte u staklenu flašu i držite u frižideru. Poželjno je da ovako dobijeno mleko potrošite za 4 dana, ali se uglavnom potroši pre, ukoliko je deo vaše svakodnevne ishrane.
Ovo je osnovni recept. Ukoliko želite da ovseno mleko malo “ukrasite” možete mu dodati cimet, urme, kakao, vanilu…
Kad jednom napravite svoje biljno mleko, shvatite koliko je ono zapravo punog ukusa i koliko je zaista lepo. Ono što dobijete prilikom cedjenja, stavite na pek papir i u rerni osusite, a onda iskoristite kao brašno.
Još korisnih saveta u vezi sa ishranom i zdravljem pronađite i na Instagram stranici zdravo.uz.branu.