17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotKako odvići dete od cucle?

Kako odvići dete od cucle?

Upotreba cucli kod dece je često predmet rasprava među roditeljima i stručnjacima. Postoje različita mišljenja o tome kada je najbolje i kako koristiti cuclu. Ali šta kada želite da je se rešite, ali tvrdoglavim mališanima se ta ideja ne sviđa?

European Top 44 Airplay chart

Ukoliko vaše dete koristi cuclu i ne želi da je se reši možda će vam ovaj tekst pomoći da saznate kako odvići dete od cucle. Ne reaguje svako dete jednako na ove metode i ne garantujemo 100% uspeh, ali vredi isprobati. Pre svega, važno je znati

Zašto nije dobro da dete dugo koristi cuclu?

Većina pedijatara preporučuje prestanak korišćenja cucli do uzrasta od 6 meseci, kada beba počinje da razvija zube. Dugotrajno cuclanje može uticati na pravilan rast i razvoj vilice i zuba. Konstantni pritisak koji cucla vrši na zube može dovesti do nepravilnog rasporeda zuba ili problema sa zagrižajem. Vaše dete će možda imati problem baš sa ovim kada bude imalo stalne zube, stoga ovu naviku treba na vreme iskoreniti.

Prednosti cucle

Sisanje cucle može biti korisno za umirenje uznemirene bebe iz nekoliko razloga. Prvo, neke bebe jednostavno uživaju u sisanju i to im pruža dodatnu sigurnost, čak i kada nisu gladne. Osim toga, cucla može biti korisna u situacijama kao što su posete pedijatru ili medicinskim procedurama,jer privremeno odvraćaju pažnju. Imaju i umirujući efekat nakon nelagodnih iskustava poput injekcija ili vađenja krvi.

Takođe, sisanje cucla može pomoći bebi da zaspi, što je korisno ako imate bebu koja ima teškoća s uspavljivanjem.

Ako sa bebom putujete avionom, zahvaljujući dudi, odnosno cucli, beba neće imati problem sa pritiskom u ušima. Kod beba to može stvoriti nervozu, ali na ovaj način ćete to sprečiti. Nevezano za avion, problem sa pritiskom u ušima se može javiti kad god dodje do promene nadmorske visine.

Bebu je lakše odviknuti od sisanja cucla u poređenju s odvikavanjem od sisanja palca ili prstiju. I to je plus, zar ne?

Kako na kreativan način odvići dete od cucle?

Za početak pronađite zamensku stvar za cuclu. Ukoliko vaše dete ne može da ide na spavanje bez cucle probajte da umesto nje ponesete plišanu igračku. Dajte detetu stvar koju voli umesto varalice i vremenom će je zameniti. Važno je da imate strpljenja i postavite neke granice. Na primer, kada krenete u šetnju recite detetu da cucla mora da ostane kod kuće i da će ga čekati da se vrati.

Ako ovo ne uspeva, probajte sledeće. Kada dođe vreme da dete prestane da koristiti cuclu, možete napraviti poseban trenutak za pozdrav s cuclom. Nemojte bacati cuclu bez detetovog znanja. Tako ništa nećete postići i dete će je tražiti nazad. Dopustite detetu da se oprosti od nje. Objasnite mu da mu ona više nije potrebna i da je vreme da cucla ide. Možete je vezati za balon koji je napunjen helijumom. Zajedno pustite cuclu i balon da lete u nebo, mašući im dok nestaju u daljini.

Još jedna zanimljiva ideja je da sa detetom posadite cuclu. Recite mu da će ako posadi dudu na tom mestu izniknuti neki drugi cvet i pustite ga da uprlja ručice.

A šta ako se cucla razboli? Nacrtajte joj crvene tufnice, i zatim je vreme za „odlazak kod doktora“, odakle se nikada neće vratiti…

Spajdermen, Zubić vila i ostali junaci iz crtanih filmova mogu biti od koristi za ovaj zadatak. Detetu možete reći da je njegova cucla neophodna nekom od njegovih omiljenih likova i pred spavanje je ostavite ispod jastuka ili pored prozora. Kada se probudi, njegove cucle više neće biti i zato ga pohvalite za ovo dobro delo.

Šta ako ni to ne uspe?

Nakon ovih ideja vaše dete i dalje ne odustaje od korišćenja cucle? Možda je vreme za jače mere. Detetu se sigurno neće dopasti ako mu duda bude imala gorak ukus. Probajte da je natopite u nešto gorko ili kiselo. Mališani će se sigurno veoma razočarati a da li će im ponovo pasti na pamet da je traže ostaje na vama da otkrijete.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °