Kako ostati budan, bez kafe

Spavanje

Spavanje ume da bude frustrirajuće. Ležite očajni u krevetu, željni slatkog zagrljaja sna, ali umesto toga gledate u plafon, budni do te mere da biste verovatno mogli da avion uterate u hangar u rikverc. Ali kada ste na poslu ili na času/predavanju, i očajnički vam je potrebno da ostanete budni, neeee – glava pada, mozak kao kroz uši da curi, a vreme teče u petominutnim intervalima.

U tim trenucima prirodno je okrenuti se našem starom dobrom prijatelju kofeinu. Hej, kofein jednostavno funkcioniše! Popiti kafu ili energetski napitak (ili tablete kofeina, ako ste baš hardcore) definitivno pruža kratkotrajni podstrek koji vam je potreban da prebrodite poslepodnevnu letargiju ili tu noćnu sesiju. Ali kofein nije uvek najbolja opcija. Dok umerene doze mogu pomoći da ostanete budni i da imaju neke zdravstvene beneficije, kofein može više negativno uticati na vaše zdravlje nego pozitivno, toliko da čak i umerene količine mogu uticati na vaše opšte obrasce spavanja, uvodeći vas u vrzino kolo iscrpljenosti i oslanjanja na kofein da pregurate dan.

Zapravo nije teško ostati budan bez posezanja za kofeinom. Ako se borite sa pospanošću tokom popodneva ili duže noći i treba vam budnost bez njega, evo kako.

Voda i grickalice

Kofein je kratkotrajno rešenje. Bolja opcija je dati sebi energetski podstrek sa dve stvari koje su vam potrebne za tu energiju: voda i hrana.

Umor je klasičan simptom dehidracije, pa pijenje obične hladne vode verovatno će vas razbuditi i podići stepen budnosti. Pijenje dovoljno vode svaki dan ne samo da je veoma dobro za vas, već će vam pomoći i da bolje spavate kako ne biste postajali pospani kada trebate da radite.

Ako želite efikasniji energetski podstrek od privremenog skoka kofeina (ili šećera), hrana je dobra strategija – praktično je kako je vaše telo prvobitno dizajnirano da dobija energiju. Zato užina pre vežbanja tako dobro funkcioniše. Izbegavajte bombe od šećera i masne, teške hrane koje mogu izazvati osećaj tromosti, i opredelite se za visokoproteinske grickalice koje sadrže ugljene hidrate i masti. Ugljeni hidrati će vam pomoći da dobijete energiju, a proteini će pomoći da regulišu kako vaše telo troši tu energiju. Umesto energetskih čokoladica, opredelite se za prirodni šećer, onaj u jabuci, pojedite salatu, ili grickajte tost sa kikiriki puterom. Priliv zdravih kalorija učiniće da se osećate budnije.

Kako ostati budan uz vežbanje i aktivnost

Ako želite da ostanete budni za radnim stolom, možda je vreme za pauzu. Umesto da uzmete još jednu šolju kafe, ustanite i prošetajte nekoliko minuta. Vežbanje povećava nivo energije i smanjuje osećaj umora, a čak i lagana aktivnost poput kratke šetnje može vas razbuditi i osvežiti mozak.

Ako se borite da ostanete budni tokom dnevnih sati, razmislite o izlasku napolje – malo sunčeve svetlosti čuda čini za pospanost. Sunčeva svetlost ima snažan uticaj na ljudsko telo i pokazalo se da utiče na budnost i nivo energije. Zapravo, samo boravak napolju može povećati mentalnu budnost, pomažući vam da ostanete budni i oprezni – tako da ustanite, izađite napolje na petnaestak minuta, a zatim se vratite na posao.

Kratka dremka

Kako ostati budan

Na kraju, dobar način za ostati budni bez kofeina je da malo odspavate. Dremka čuda čini u pogledu budnosti i jasnoće uma, pa ako primetite da vam se spava, prilezite na kratko. Pažnja! – na kratko. To znači postavljanje alarma kako biste se osigurali da „ne zadremate“ na 3-4 sata, već pričamo o periodu od najviše pola sata.

Spavanje duže od toga možda vam neće pružiti nikakvu korist – može čak i da poremeti vaš redovan raspored spavanja – ali planiranje unapred pa i zakazivanje duže dremke (do najviše sat vremena) ranije tokom dana može vam pomoći da izbegnete taj osećaj pospanosti u potpunosti.

Pročitajte još i Prirodne maske za lice koje hidriraju kožu!