KorisnoHrana i piće

Kako podstaći decu da jedu zdravo?

Kako podstaći decu da jedu zdravo? Ovo pitanje muči mnoge roditelje koji pokušavaju da svoju decu naviknu na zdrave navike. Većina dece obožava slatkiše, a neretko se dešava da deca u tanjiru ostavljaju zeleniš i ostale zdrave namirnice.

Zavisnost od nezdrave hrane kod dece je sve češći problem u današnjem društvu, što može imati dugoročne negativne posledice po njihovo zdravlje. Nezdrava hrana, bogata šećerom, masnoćama, solju i prerađenim sastojcima, često ima privlačan ukus i brzo zadovoljava glad, ali dugoročno može dovesti do gojaznosti, metaboličkih poremećaja, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Uz malo truda ćete postići ciljani efekat, zato pogledajte

Kako podstaći decu da jedu zdravo?

Planirajte obroke

Da biste bili sigurni da deca imaju dobro izbalansiranu ishranu glavni korak je da unapred osmislite plan ishrane. Do sada smo već spominjali Meal prep odnosno priprema obroka. Osim što kontrolišete unos kalorija i nutrijenata za vaše dete, imaćete uvid i za sebe. Ukoliko vaše dete nosi užinu od kuće i to osmislite unapred i neka kutija uvek sadrži neke zdrave namirnice.

Budite inovativni

Poznato je da deca umeju da budu izbirljiva i da ne žele da jedu baš sve što im se spremi. Kreativno aranžirajte hranu na tanjiru koristeći različite boje i oblike. Na primer, napravite smajlije od voća i povrća ili poslužite hranu u zabavnim formama poput spiralnih testenina.

rucak

Ponudite im izbor

Omogućite deci da biraju između nekoliko zdravih opcija za obrok. Na taj način, deca će se osećati kao da imaju kontrolu nad svojim obrokom i verovatnije će probati nove stvari.

Organizujte „probaj nešto novo“ dane

Jednom nedeljno ili jednom mesečno, možete organizovati dan kada će deca probati neku novu namirnicu koju do sada nisu jeli. To može biti voće, povrće ili drugi zdrav sastojak koji nisu imali prilike da probaju.

Edukacija o zdravoj ishrani

Deca treba da budu upoznata sa osnovama zdrave ishrane i da razumeju zašto je važno konzumirati raznovrsnu hranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima. Takođe je važno da znaju i negativne efekte grickalica i brze hrane.

Postavite granice

Važno je postaviti granice kada je u pitanju konzumiranje nezdrave hrane. To može uključivati ograničavanje vremena provedenog uz televiziju ili kompjuter, gde se često promoviše konzumiranje brze hrane i grickalica. Kao nagradu deci nemojte davati čokoladu već ili picu već gledajte da to bude nešto što će detetu više značiti.

Idite zajedno u kupovinu

Odlazak na lokalnu pijacu ili prodavnicu može biti sjajan način da decu uključite u proces nabavke i pripreme hrane. Dopustite im da biraju sveže voće i povrće koje žele da probaju i naučite ih o poreklu hrane.

kako podstaći decu da jedu zdravo

Uključite decu u pripremu hrane

Kada deca aktivno učestvuju u pripremi obroka, imaju veći interes za hranom i često su otvorenija prema novim ukusima i namirnicama. Ovo može biti sjajan način da se promoviše zdrava ishrana i stvore pozitivni stavovi prema hrani. Deca će biti uzbuđena i motivisana da nastave da se zdravo hrane.

Budite primer

Ne zaboravite ono najvažnije. Morate da i sami praktikujete zdrave navike ishrane pred svojom decom. Ako vide da i vi uživate u zdravim obrocima, verovatnije je da će i oni pratiti vaš primer.

kako podstaći decu da jedu zdravo? kako podstaći decu da jedu zdravo? kako podstaći decu da jedu zdravo? kako podstaći decu da jedu zdravo? kako podstaći decu da jedu zdravo?

Povezani članci

Back to top button