Uradi sam - katalog
25 C
Zrenjanin
21.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotZdravljeKako pružiti prvu pomoć?

Kako pružiti prvu pomoć?

Ne čekaj, pozovi 194.

European Top 44 Airplay chart

U bilo kom trenutku se možemo naći u situaciji da je nekome potrebna prva pomoć , ali kako pružiti prvu pomoć? Volonteri Crvenog krsta Zrenjanin odgovorili su na naša pitanja o prvoj pomoći.

Šta je prva pomoć?

Prva pomoć predstavlja skup mera i postupaka kojima se spasava život i sprečava dalje pogoršanje zdravlja povređenih i obolelih osoba. Primenjuje se na licu mesta ili na bezbednom odstojanju od mesta nastanka povrede ili bolesti

Kako prepoznati da je nekome potrebna prva pomoć?

Da bi ustanovili da je nekome potrebna naša pomoć radimo primarni i sekundarni pregled te osobe. Proveravamo da li su ugroženi vitali osobe, kao što su svest, prohodnost disajnih puteva, cirkulacija ili ako osoba ima neku povredu, ili se ponaša drugačije od uobičajenog. Ako se parametri te osobe razlikuju od normalnih možemo posumnjati da je osobi potrebna naša pomoć.

Kada se koja vrsta pomoći pruža?

Kada osoba koja je osposobljena za pružanje prve pomoći ustanovi šta se sa povređenom osobom desilo (nakon primarnog i sekundarnog pregleda) procenjuje i koje mere prve pomoći treba da pruži. Tako je u slučaju srčanog zastoja neophodna kardiopulmonalna reanimacija, kod krvarenja se preduzimaju mere zaustavljanja krvarenja, kod povreda koštano zglobnog sistema neophodan je oblog, odnosno imobilizacija.

Šta ako osoba nije pri svesti?

Kako pružiti prvu pomoć osobi koja nije pri svesti? U slučaju da osoba izgubi svest i vitalne funkcije, hitna intervencija počinje reanimacijom. Prvo, treba udaljiti druge osobe s mesta nesreće i pozvati hitnu pomoć. Osoba bez svesti se blago prodrma kako bi se utvrdilo da li reaguje. Potom pregledamo vitalne funkcije postavljanjem dlana na grudni koš i usmeravanje uha ka ustima povređenog kako bi videli diše li. Dok to radimo gledamo pomera li se grudni koš. Zatim preplićemo prste na rukama i korenom dlana pritiskamo grudnu kost. Prilikom reanimacije, važno je održavati opružene laktove i pritiskati grudni koš ritmički, usklađujući se sa pulsom srca.

Prilikom reanimacije, ritmički pritiskamo grudni koš dok ne izbrojimo do 15, nakon čega pružamo veštačko disanje.Podižemo glavu povređene osobe, začepljujemo nos, i lagano uvlačimo vazduh u usnu šupljinu. Ako se grudni koš podiže, to znači da je vazduh dospeo u pluća. Ovaj postupak se ponavlja sve dok ne dođe do oporavka vitalnih funkcija, stizanja hitne pomoći ili, u krajnjem slučaju, dok ne dođe do zamora. Ukoliko se vitalne funkcije povrate, sledi detaljan pregled, postavljanje osobe u koma-bočni položaj i obezbeđivanje toplote.

pruzanje prve pomoci

Ko može da pruži prvu pomoć?

Prvu pomoć može pružiti bilo koja osoba koja se zatekla na mestu nesreće u trenutku kada se ona dogodila. Bilo koja osoba koja je prošla neki vid obuke i koja sebe smatra dovoljno samouverenom i sposobnom te mere može i pružiti. Osoba mora biti staložena i mirna da bi mogla dobro da razmisli pre svakog postupka. Sama procenjuje u kakvom je stanju ili kakvu povredu ima osoba i na osnovu toga primenjuje svoja znanja. U slučaju da se ne osećate kao da možete da pružite prvu pomoć, pozivom na 194 ćete svakako pomoći ugroženom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
25 ° C
27.8 °
25 °
59 %
3.4kmh
8 %
Čet
25 °
Pet
37 °
Sub
35 °
Ned
32 °
Pon
31 °