Kako spasiti život (kroz pesmu) – The Fray

The Fray je američki rok bend koji je osnovan u Denveru, Kolorado, 2002. godine. Sastav benda čine Ajzak Slejd (vokali i klavir), Džo King (gitara i vokali), Dejv Velš (gitara) i Ben Vajsoki (bubnjevi). Stekli su značajnu popularnost s debi albumom „How to Save a Life„, objavljenim 2005. godine, i ponajviše istoimenim singlom.

Hrišćanski rok sastavi ređe nalaze mesta na mejnstrim top listama, a u pomenutom periodu, pored svog r’n’b-a, hip-hop-a i drugih prevalentnih žanrova muzike, ovo je bilo iznenađenje i osveženje spiskova najprodavanijih i najslušanijih naslova. Najveći razlog za popularnost je taj što pesma nije bila promovisana kao hrišćanska, pa je uspeh došao i na mejnstrim i alt listama, a i trenutak objave je bio „dobar“ – Amerika se još uvek oporavljala od terorističkih napada 11. septembra 2001., rat u Iraku je bio u punom zaletu, a samo nekoliko meseci je prošlo nakon još jedne u nizu školskih pucnjava sa žrtvama. Dobrim delom i tome što je pesma iskorišćena u seriji „Grejova anatomija“ koja je u to vreme bila veoma popularna.

U intervjuu za USA Today, frontmen benda Ajzak Slejd objasnio je da je napisao ovu pesmu na osnovu svog radnog iskustva u kampu za problematične mlade: „Jedan klinac s kojim sam radio bio je muzičar. Evo mene, zaštićenog lika iz predgrađa, a on ima samo 17 godina i nosi sa sobom sve te probleme. I niko nije mogao napisati priručnik o tome kako ga spasiti. Dobio sam mnogo emailova o tome. Jedno dete je poginulo u saobraćajnoj nesreći, i izgleda da je ova naša pesma bila poslednja koju je skinuo na svom kompjuteru. Pustili su je na njegovoj sahrani, i neki od njegovih prijatelja su tetovirali ‘SAVE A LIFE’ na svojim rukama. Odziv je bio neverovatan.“

Ovo je takođe bila i jedna od prvih pesama koja je ostvarila ogroman broj digitalnih preuzimanja, kako je publika prelazila sa CD-ova na MP3. Sa preko 3 miliona preuzimanja, The Fray je postao jedini sastav koji je dostigao tu brojku tokom 2000-ih, osim Coldplay-a, čija je pesma „Viva La Vida“ takođe dostigla 3 miliona preuzimanja.

Pročitajte još i Bog neka čuva kraljicu, oi!