25.6 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotUklonite fleke od mastila

Uklonite fleke od mastila

European Top 44 Airplay chart

Koliko često vam se dešava da vam hemijska olovka iscuri, da nešto slučajno išarate i upropastite mastilom. Fleke se ne skidaju tako lako, ali postoji par načina koje možete isprobati. Evo kako ukloniti fleke od mastila.

Fleke je najbolje skidati pre pranja tkanine.Ako ne reagujemo odmah nakon kontakta mastila s tkaninom, hemijska veza između njih se menja tokom pranja u mašini. To može uzrokovati da se mastilo ugradi u vlakna tekstila, čineći ga teško uklonjivim. Brza intervencija je važna kako bi se sprečile trajne promene na tkanini.

Prije nego što počnete s bilo kojom metodom uklanjanja, testirajte je na manje vidljivom dijelu tkanine kako biste bili sigurni da neće oštetiti materijal.

Alkohol

Sveže fleke možete pokušati da uklonite alkoholom. Stavite malu količinu alkohola na pamučnu blazinicu i nežno tapkajte po fleci. Ukoliko fleku budete trljali proširićete je.

Mleko

Mleko je namirnica koju sigurno imate u kuhinji, a niste mogli ni da pretpostavite sa čim može da vam pomogne. Fleku natopite mlekom, sačekajte da malo odstoji i zatim isperite pod mlazom hladne vode.

Limunov sok

Za uklanjanje fleka od mastila na pamuku, vuni i svili koristite limunov sok ili smesu vode i limunske kiseline. Kapnite ovo na fleku, ostavite da deluje iznad pare, a zatim isperite. Za tepihe, nanesite smešu limunovog soka i soli, ostavite da odstoji, isčetkajte, i isperite vodom.

Hidrogen

Hidrogen peroksid može biti koristan za bele tkanine. Nanesite malu količinu na fleku, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite.

Ukoliko ste već oprali tkaninu koristite glicerin

Glicerin se može koristiti za uklanjanje fleka od mastila, posebno ako niste preduzeli tretman pre mašinskog pranja. Ako se odeća već opere bez prethodnog tretmana, možete pokušati ukloniti fleku tako što ćete natopiti smešu glicerina i deterdženta za sudove na mestu mrlje tokom 10 minuta, a zatim isprati vodom. Radi pojačanog efekta, glicerin možete zagrejati ili ga mešati s deterdžentom za veš u odnosu 2:1.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
25.6 ° C
25.6 °
22.3 °
36 %
7.1kmh
70 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °