1.1 C
Zrenjanin
5.12.2023.
Naslovna stranicaVestiKakve izmene donosi nova Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje virusa...

Kakve izmene donosi nova Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje virusa kovid – 19?

Smanjuje se broj dana provedenih u izolaciji, a za vakcinisane karantin uopšte nije potreban.

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Na osnovu ove odluke, osobe kod kojih je potvrđen korona virus, a koji se leče kod kuće, obavezni su da budu u izolaciji SEDAM dana umesto dosadašnjih 14.

Nakon tih sedam dana, obavlja se pregled u kovid ambulanti i izolacija se prekida bez testiranja.

Precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Istovremeno, ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Stanje ili stepen imunodefinijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

Takođe, izmenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Od momenta poslednjeg kontakta ova osoba treba da se samoizoluje u trajanju od pet dana. Ako se za to vreme ne pojave prvi simptomi bolesti, karantin se prekida bez testiranja.

Ima i onih koji su izuzeti od mere karantina nakon bliskog kontakta sa kovid pozitivnom osobom. Dovoljno je da ispunjavaju najmanje jedan od sledećih uslova:

  • da imaju dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida-19 (vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze)
  • da imaju dokaz o preležanom kovidu 19 (pozitivan PCR test ili izveštaj lekara iz kovid ambulante, ili da imaju otpusnu listu iz bolnice)
  • da imaju pozitivan serološki test na korona virus, ne stariji od 90 dana

I osobe koje su izuzete mere karantina, u dužnosti su da se do isteka 10. dana od poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
1.1 ° C
1.1 °
1.1 °
70 %
7kmh
100 %
Tue
6 °
Wed
6 °
Thu
3 °
Fri
4 °
Sat
5 °