Kandirane masline – Zanimljiva kombinacija koju morate probati
Iznenadite svoje goste nečim nesvakidašnjim i ukusnim.
Kandirane masline možda nisu prvi izbor kada pomislimo na poslastice, ali verujte mi, kada ih jednom probate, nećete moći da im odolite. To je jedan od onih recepta koji izazivaju pomešane reakcije – s jedne strane, pomislite: „Masline su za salate, a ne za kolače!“; ali s druge strane, radoznalost i želja da probate nešto novo, guraju va.
Kandirane masline su savršeni spoj onog slatkog i pomalo gorkastog ukusa koji masline prirodno nose. Iako smo navikli na njihovu slanu, pa čak i ljutu, verziju, ova slatka varijanta menja pravila igre.
Masline odlično idu uz Fokaču – isprobajte ovaj recept!
Tabela sadržaja
Benefiti maslina
Masline su mnogo više od ukusnog dodatka jelima, prava su mala hranljiva bomba. Prvo, bogate su zdravim mastima koje imaju pozitivan uticaj na naše srce. Naime, sadrže mononezasićene masti, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola i održavaju zdravlje krvnih sudova. To znači da redovno konzumiranje maslina može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim toga, masline su prirodni izvor antioksidanasa, poput vitamina E, koji štite organizam od štetnih slobodnih radikala. Ovo ne samo da doprinosi boljoj otpornosti organizma na bolesti, već može da uspori starenje i smanji upalne procese u telu.
Masline su i bogate vlaknima, što znači da pomažu u održavanju dobrog zdravlja probavnog sistema. Vlakna olakšavaju varenje, sprečavaju zatvor i pomažu u održavanju ravnoteže u crijevima, što je ključno za opšte zdravlje.
Kao dodatak svim ovim prednostima, masline sadrže i vitamin A, koji je odličan za zdravlje kože, vida i imuniteta. Dakle, konzumiranje maslina nije samo uživanje u njihovom ukusu, već i koristan način da podržimo organizam i očuvamo zdravlje.
Kako napraviti kandirane masline?
Sastojci:
- 200 g maslina (zelene ili crne, po vašem izboru)
- 100 g šećera
- 100 ml vode
Priprema kandiranih maslina je jednostavan, ali izuzetno ukusan način da ovu uobičajenu namirnicu pretvorite u nešto potpuno novo i iznenađujuće. Kako bi masline ostale bez viška soli, stavite ih u manju šerpu i prelijte vodom. Zagrejte ih do laganog ključanja i pustite da se kuvaju 5 minuta. Zatim ih ocedite i ponovite postupak sa svežom vodom. To će ukloniti većinu soli i pripremiti ih za sledeći korak.
Nakon što ste isprali masline, možete početi sa pripremom sirupa za kandiranje. U šerpu stavite jednak odnos šećera i vode — za oko 200 grama maslina biće vam potrebno 100 grama šećera i 100 ml vode. Zagrejte ovo na laganoj vatri dok ne dobijete jednoličnu tečnost. Kada sirup počne da ključa, dodajte masline i kuvajte ih još oko 25 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući. Tokom ovog vremena, sirup će se zgusnuti, a masline će poprimiti tamniju boju i postati blago providne.
Kada je sve gotovo, isključite vatru i ostavite masline da se ohlade u sirupu. Ovaj korak je ključan — dok se hlade, masline će još upiti deo sirupa i dobiti karakterističnu, slatku teksturu. Ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi pre nego što ih poslužite ili stavite u teglu, gde mogu da stoje nekoliko dana.
Kako jesti kandirane masline i sa čim ih kombinovati
Kandirane masline su izuzetno svestrane i mogu se koristiti na mnogo različitih načina. Njihov slatki, ali blag ukus čini ih savršenim dodatkom za razne deserte, ali i kao neobičan sastojak u slanim jelima. Na primer, možete ih dodati u voćne torte ili biskvite, gde će doneti zanimljiv kontrast. Njihova slatkoća se odlično slaže sa kremastim sirom, pa ih možete poslužiti kao predjelo ili u salatama.
Kombinacija sa sirevima nije jedina opcija – kandirane masline su divne i kao nadev za bruskete. Ako volite sladoled, pokušajte da ih uparite sa sladoledom od vanile ili voćnim. Topla kandirana maslina, prelivena sladoledom, stvoriće divan kontrast. Za ljubitelje čokoladnih deserata, kandirane masline su fantastičan dodatak čokoladnim tortama i kolačima.
Kao što možete videti, kandirane masline nisu samo interesantno jelo, već i izvrstan način da unapredite svoj meni i iznenadite goste. Njihov specifičan, ali prijatan ukus savršeno se uklapa u različite kombinacije i pruža potpuno novi doživljaj tradicionalnih jela.