25.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportKarate klub "Banatski cvet"

Karate klub „Banatski cvet“

O aktivnostima kluba, razgovarali smo sa Nikolom Vukelićem koji je na poziciji predsednika kluba.

Karate klub Banatski cvet osnovan je registrovan 1.novembra 2004. godine, a ove godine obeležiće 19 godina postojanja. Osnovala su ga trojica entuzijasta i ljubitelja karate veštine: Bogdan Kesić, Veselin Grubački i Ivan Grubački. Klub je redovan član Fudokan saveza Srbije i tradicionalnog karate saveza Srbije.

Na poziciji predsednika kluba se nalazi Nikola Vukelić, sportskog direktora, Goran Samovolac. Potpredsednica kluba je Sandra Bundić, a direktorka Dragana Vukelić.

Samolovac i Vukelić su studenti Fakulteta sporta i psihologije TIMS iz Novog Sada. Samolovac je trenutno na doktorskim studijam sporta, dok je Vukelić na master studijam sporta. Trenerski tim KK Banatskog cveta izgleda ovako: Goran Samolovac 7. Dan master trener, Nikola Vukelić 5. Dan diplomirani trener i Vladimir Samolovac 2. Dan operativni trener karatea, pored njih tu su naravno i asistenti Filip Mihajlović 1. Dan i Sandra Bundić 2. Dan. Dan zvanje označava crni pojas majstorsko zvanje, dok broj označava stepen majstorstva.

Kako je klub organizovan?

Karate klub Banatski cvet trenutno ima 50 registrovanih članova. Naši treninzi se odvijaju u dve sekcije u gradu Zrenjaninu: MZ Gradnulica (iza OŠ Đura Jakšić) i OŠ Dositej Obradović. Za sve nove članove koji žele da kod nas treniraju vrata naših sala za treniranje su uvek otvorena.

Pre svega vodimo računa da li idemo na takmičenje ili se spremamo za nova učenička zvanja, shodno tome prilagodimo treninge naših učenika. Manje više trening počinje tako što se pozdravimo u vrsti gde stanu učenici i trener koji je ispred njih. Nakon toga počinje zagrevanje gde je potrebno telo spremiti za trenažni proces i napore, kako fizičke tako i mentalne. Po završetku zagrevanja ako odlazimo na takmičenje u tom periodu formiramo grupice u odnosu koji takmičar nastupa u kojoj discipline (kataši rade kate, a borbaši borbe) uz maksimalan nadzor trenera i adekvatne sugestije. Ukoliko se spremamo za polaganje za pojaseve radimo po utvrđenom programu tehnike, kate i borbe, svaki pojas ima adekvatan program za polaganje. Na kraju radimo istezanje i vršimo retrospektivo treninga sa učenicima gde dajemo određene korekcije.

356078937 746893277444850 4724982148478418863 n

Koje vrednosti su u prvom planu?

Naši treneri najveću pažnju usmeravaju na edukaciju članova da ima što bolje približimo suštinu karatea, takođe edukujemo i strije učenike i trenere, odlazimo na brojne seminare trenerske i sudijske. Istakli bismo da pored toga što aktivno radimo sa našim članovima, veliku pažnju usmeravamo na samoodbranu za žene i humanitarne aktivnosti.

Kako motivišete nove članove da vam se priključe?

Najbolji načina da motivišemo nove članove jeste sama promocija kluba u školama ili na sajmovima sporta ili nekoj drugoj aktivnosti gde se okupljaju sportisti. Pored toga aktivni smo na društvenim mrežama, kao i na našem zvaničnom sajtu. Upis kod nas traje tokom cele godine i često izrađujemo plakate koji se lepe širom grada. Naravno saradnja sa medijma, portalima i televizijama. Smatramo da je sve ovo mnogo bitno u kreiranju našeg prepoznatljivog brenda u gradu, a i šire.

samoodbrana za zene

Zašto je dobro trenirati karate i koji su najveći benefiti bavljenja ovim sportom?

Karate je veština koja korisniku pruža pre svega osećaj pripadnosti, svi članovi kod nas su podjednaki i osećaju se lepo na treninzima kao da smo porodica, razvijaju se motoričke sposobnosti, razvija se samopouzdanje, postaju bolji ljudi. Treneri im pružaju pažnju i ljubav i usmeravaju ih podjednako kroz život kao da su im roditelji.

Kako se finansirate?

Ovo je uvek teška tema. Karate klub Banatski cvet se većim delom finansira od članarina i od lokalne samouprave. Retko se desi da uspemo da obezbedimo sponzorstva mimo ova dva vida finansiranje. Nadamo se da će neko prepoznati naš trud i rad i da će poželeti da uloži malo u naše ideje.

350104406 215214701366344 2550856942527168642 n

Šta ističete kao najveće uspehe kluba?

Tokom ovih 19 godina klub je imao fantastične rezultate kako na nacionalnom nivou tako na međunarodnom. Želimo ovim putem da pomenemo rezultate sa Evropskih i Svetskih šampionata, a pre njih da pomenemo sve one koji su osvojili neku od ovih odličja: Bobana Plavšić, Milica Metikoš, Nikola Vukelić, Ksenija Diklić, Dragana Milojević, Nikola Adamov, Filip Mihajlović, Srđan Marić, Sandra Bundić i Goran Samolovac..

  • 2011. Evropsko prvenstvo tri bonze,
  • 2012. Svetsko prvenstvo tri bronze,
  • 2018. Balkansko prvenstvo bronza, Evropsko prvenstvo bronza, Evropski Kup bronza,
  • 2019. Svetsko prvenstvo zlato, srebro i pet bronzi,
  • 2021. Evropsko prvenstvo dva zlata i bronza,
  • 2022. Evropsko prvenstvo srebro i bronza, Svetsko prvenstvo dve bronze,
  • 2023. Evropsko prvenstvo zlato, pet srebra i bronza

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...