Kineska hrana kod kuće – ništa lakše
Kineska hrana kod kuće? Nikakav problem! Kineska kuhinja je poznata po svojoj raznolikosti, bogatstvu ukusa i različitim tehnikama pripreme. Priprema kineske hrane kod kuće može biti zabavno (ukoliko volite da kuvate), a ako ste izbirljivi neke sastojke ćete moći da izostavite. Ostanite do kraja teksta i saznajte kako da napravite savršenu piletinu sa povrćem u voku.
Osnovni principi kineske kuhinje
Ravnoteža ukusa – Kineska jela često kombinuju slatke, kisele, gorke, slane i ljute ukuse kako bi stvorila savršenu ravnotežu.
Korišćenje svežih sastojaka – Svežina sastojaka je ključna, posebno povrća, mesa i začina.
Brza priprema na visokoj temperaturi – Mnoge kineske metode kuvanja, poput prženja u voku, zahtevaju kratko vreme pripreme na visokoj temperaturi kako bi se sačuvala nutritivna vrednost i ukus namirnica.
Raznoliki sastojci – Kineska kuhinja koristi širok spektar povrća, mesa, morskih plodova, tofu-a, začina i sosova.
Idealna kineska hrana: Piletina sa povrćem u voku kineska hrana
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 2 šargarepe
- 200 g brokolija
- 1 luk
- 3 čena belog luka
- 1 komad đumbira (2 cm)
- 3 kašike soja sosa
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
Pileća prsa isecite na tanke trakice. Paprike, šargarepe, luk i brokoli isecite na komade slične veličine. Beli luk sitno naseckajte, a đumbir oljuštite i narendajte.
U činiji pomešajte trakice piletine sa kašikom soja sosa soli i biberom. Ostavite da se marinira 15-20 minuta. Zagrejte maslinovo ulje u voku na visokoj temperaturi. Dodajte piletinu i pržite dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Izvadite piletinu iz voka i stavite na stranu.
U isti vok dodajte malo maslinovog ulja ako je potrebno, zatim dodajte beli luk i đumbir. Kratko pržite dok ne zamirišu. Dodajte luk, šargarepu, papriku i brokoli. Pržite 3-4 minuta dok povrće ne omekša, ali ostane hrskavo.
Vratite piletinu u vok sa povrćem. Dodajte preostale dve kašike soja sosa i dobro promešajte i kuvajte još 2-3 minuta dok se svi ukusi ne sjedine.
Poslužite toplo sa kuvanim pirinčem ili rezancima.
Saveti za uspeh
- Pripremite sve sastojke unapred, jer je brzina ključna kod prženja u voku.
- Pazite da ne pretrpate vok; pržite u manjim količinama ako je potrebno kako bi svi sastojci bili ravnomerno kuvani.
- Eksperimentišite sa različitim povrćem i začinima kako biste pronašli kombinaciju koja vam najviše odgovara.
Ako vam se kineska hrana dopada možda želite da isprobate i grčku! Grčka musaka ili Suvlaki?