Hrana i piće

Kineska hrana kod kuće – ništa lakše

Verovatno ste i sami nekoliko puta pomislili da biste voleli da pripremite kinesku hranu kod kuće, ali mislite da to zahteva posebnu opremu i veštine. E pa, verujte mi, kineska hrana kod kuće je lakša nego što mislite. Iako kineska kuhinja može izgledati komplikovano zbog svoje raznolikosti i bogatstva ukusa, zapravo se sve svodi na nekoliko osnovnih principa. Ako volite da kuvate, sigurna sam da ćete uživati u ovoj avanturi. A ako ste malo izbirljiviji, slobodno izostavite neki sastojak koji vam nije po volji – sve je moguće!

Osnovni principi kineske kuhinje

Kineska kuhinja se bazira na ravnoteži ukusa. U mnogim jelima ćete naići na kombinacije slatkog, kiselog, slanog, ljutog i čak gorkog, i sve te komponente zajedno čine jedno savršenstvo. Korišćenje svežih sastojaka je nešto na što morate obratiti pažnju, jer je svežina povrća, mesa i začina ono što donosi pravi kineski ukus. Ovaj princip nije ništa novo, ali verujte mi, svežina je ključ!

Kada govorimo o pripremi, kod kineske hrane često se koristi tehnika prženja na visokoj temperaturi. Ova metoda, koja se obično koristi u voku, zahteva brzu pripremu, pa je važno da svi sastojci budu pripremljeni pre nego što krenete sa kuvanjem. I još jedan savet: nemojte pretrpavati vok – tako ćete osigurati da se svi sastojci ravnomerno skuvaju.

Idealna kineska hrana: Piletina sa povrćem u voku

Jedno od najlakših jela koje možete pripremiti kod kuće je piletina sa povrćem u voku. Ovo je jelo koje je brže od bilo kojeg gotovog kineskog jela, a sigurna sam da će vam postati omiljeno!

Za početak, potrebno je da pripremite sastojke. Uzmite 400 g pilećih prsa, isecite ih na tanke trakice, a zatim pripremite povrće. Isecite crvenu i zelenu papriku, šargarepu i brokoli. Neka sve bude približno iste veličine kako bi se brzo i ravnomerno skuvalo. Beli luk i đumbir su esencijalni za ovo jelo, pa ih obavezno koristite – beli luk sitno iseckajte, a đumbir narendajte.

Nakon što ste pripremili sastojke, marinirajte piletinu u soja sosu, soli i biberu, i ostavite je da odstoji 15-20 minuta. U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje u voku na visokoj temperaturi, dodajte piletinu i pržite je dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Kada je gotova, izvadite piletinu iz voka i stavite je na stranu.

Zatim, u isti vok, dodajte još malo maslinovog ulja, pa stavite beli luk i đumbir da se prže. Kratko pržite dok ne zamirišu, a zatim dodajte povrće – luk, šargarepu, papriku i brokoli. Pržite povrće 3-4 minuta, tako da omekša, ali ostane hrskavo. Na kraju, vratite piletinu u wok, dodajte još malo soja sosa i sve dobro promešajte.

Poslužite jelo sa kuvanim pirinčem ili rezancima, i eto, uživajte u pravom kineskom specijalitetu.

Kako da kineska hrana bude još bolja?

Ako želite da priprema bude brza i efikasna, savetujem vam da svi sastojci budu spremni unapred. Za pripremu kineske hrane, brzina je ključ. Takođe, vodite računa da ne pretrpate vok. Ako imate puno sastojaka, pržite ih u manjim serijama. Ovaj savet će vam pomoći da povrće i meso ostanu ravnomerno kuvani.

I na kraju, ne bojte se da eksperimentišete sa sastojcima. Dodajte omiljeno povrće ili neki začin koji volite. Kineska kuhinja je savršen prostor za kreativnost, i to je ono što je čini tako zabavnom!

Priprema kineske hrane kod kuće može biti pravi užitak. Sa nekoliko osnovnih tehnika, sve što vam treba su sveži sastojci i spremnost da se zabavite. Kada naučite osnovne principe, možete slobodno da kreirate svoja jela i čak da eksperimentišete sa novim sastojcima. Piletina sa povrćem u voku je savršen početak, a vi ćete se iz dana u dan uspinjati ka još boljim kineskim jelima.

Možda da sada probate nešto drugačije? Grčka hrana! Grčka musaka ili Suvlaki?

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

kineska hrana kod kuće kineska hrana kod kuće kineska hrana kod kuće

Povezani članci

Back to top button