18.3 C
Zrenjanin
24.05.2024.
Naslovna stranicaPromoKod zubara se ide dok ne boli ništa

Kod zubara se ide dok ne boli ništa

Na česta pitanja roditelja odgovara dr Danica Simonović iz ordinacije Medident.

European Top 44 Airplay chart

Detetu su izašli prvi zubići. Da li i na koji način vodimo računa o njima?

Oralna higijena se održava od nicanja prvog zuba, što je individualno za svako dete, ali se očekuje negde posle šestog meseca života. Do druge godine oralna higijena se obavlja specijalnim četkicama, ujutro i uveče.

Postupak je takav da se četkica pokvasi toplom vodom, a zatim se uklanjaju meke naslage sa svih površina zuba.

portal 01
Četkice za decu do dve godine (foto: etsy.com)

Od druge godine, detetu se zubi mogu prati klasičnom četkicom za decu i pastom koja odgovara uzrastu.

Oralnu higijenu obavlja roditelj, a kako dete motorički sazreva uključuje se u čitavu proceduru kako bi mu sve to bilo zabavno i kako ne bi izbegavalo jutarnju i večernju rutinu. Kada dete u potpunosti savlada četkanje zuba preporučujem da roditelji na kraju ipak provere čistoću zuba, posebno pre spavanja. Ovakvu proveru trebalo bi praktikovati do polaska u prvi razred.

hana 01
foto: 105.rs

Kada bi dete trebalo povesti u prvu posetu stomatologu?

Prvu posetu stomatologu preporučujem već nakon nicanja prvih zuba, zbog korisnih saveta koji će pomoći roditeljima da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece.

Na koji način pristupate deci koja se prvi put susreću sa stomatološkim pregledom?

Kada dete prvi put dođe u ordinaciju, obično se upoznaje sa stomatologom, upoznaje prostor, stomatološku stolicu i instrumente sa kojima radimo. Najčešće sve svedemo na njihov nivo da bi im, ukoliko ima potrebe za tim, sama intervencija u narednoj poseti delovala kao igra.

Zašto je važno da prvi pregled bude „pregled dok ništa ne boli“?

U trenutku kad zub zaboli dete je uplašeno. Ukoliko nikada nije bilo u ordinaciji, ne poznaje stomatologa sa kojim će raditi, ima strah od instrumenata što pogoršava čitavu situaciju. Kada zub boli i stomatološka intervencija je bolna, a davanje anestezije je praktično nemoguće, jer se dete plaši uboda iglom.

Koliko često bi deca trebalo da posećuju stomatologa?

Zbog same specifičnosti u građi mlečnih zuba i mogućnosti da se karijes brzo širi, preporučujem kontrole na svakih šest meseci.

Šta ako se mlečni zub pokvari?

Ako se mlečni zub pokvari ili se uočavaju promene u boji zuba, potrebno je što pre odvesti dete kod stomatologa.

hana 02
foto: 105.rs

Kada je zdravlje dečijih zuba u pitanju, šta poručujujete roditeljima?

Dragi roditelji, mlečni zubi su važni, bez obzira na to što će se promeniti. Oni utiču na pravilnu obradu hrane, pravilan razvoj vilica i predstavljaju put nicanja stalnih zuba. Zbog toga je vrlo važno da se mlečni zubi izvade u trenutku kada je stalni zub krenuo da niče i nalazi se tik ispod njih. Prevremeno vađenje mlečnih zuba zbog karijesa, bola ili otoka, nikako nije dobro. Prevremeno vađenje sužava prostor i remeti nicanje stalnih zuba što, u budućnosti, za posledicu neizbežno ima ortodontsku terapiju, odnosno nošenje proteza za ispravljanje zuba.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
18.3 ° C
19.5 °
18.3 °
79 %
2.9kmh
97 %
Pet
18 °
Sub
25 °
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
26 °