Hrana i piće

Kolač sa šargarepom – zdrava jesenja poslastica

Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije

Kolač sa šargarepom moguće je praviti preko cele godine, jer su svi sastojci ove poslastice prilično dostupni. Ipak, jesen je doba kada se okrećemo ovakvim slatkišima i rado uključujemo rernu. Možda ćete baš ove jeseni želeti da probate ovaj slatkiš zbog kog savest ne grize, a šećer ostaje na dozvoljenom nivou.

Kolač sa šargarepom – priprema

Ovaj kolač ne traži neki poseban materijal, kao ni puno vremena potrebnog za izradu.
Biće vam potrebna 4 jaja, šolja od 250ml mleka, preporuka je da mleko bude biljno, šolja šećera (kokosovog šećera u zdravijoj verzijij ovog kolača), šolja maslinovog ulja, dve i po šolje heljdinog brašna, 1 prašak za pecivo, 4 rendane srednje šargarepe, 60 grama krupno seckanih oraha i pola kašičice cimeta.

Sve sastojke izmešati sipati u pleh, a nakon toga pleh lupiti o podlogu da se smesa bolje rasporedi.

Možete koristiti kalup za kuglof ili običan pleh, zavisi od toga šta imate na raspolaganju ili koji oblik kolača ćelite da dobijete.

Kolač se peče na temperaturi od 180 stepeni, oko 40 minuta.

Kolač sa šargarepom odličan za sve i u svako doba dana

Ovaj kolač je idealna užina, večera, doručak. U zavisnosti od potrebe organizma. Sadrži i proteine heljde, vlakna, zdrave masnoće, antioksidanse koji su nam potrebni u predstojećoj borbi protiv virusa. Ne dovodi do naglog i brzog porasta šećera u krvi jer u sastavu sadrži i cimet koji ga dodatno reguliše, kao i heljdu.
Pogodan je za ljude koji ne tolerišu gluten. Vizuelno ga možete učiniti lepšim, čokoladnom glazurom, ali i bez toga, vrlo je prijatnog ukusa.

Važan satojak, a nije šargarepa

Vrlo važan sastojak ovog kolača je cimet. Osim što utiče na lepši miris i ukus, dodavanjem cimete, podigli smo nutritivnu vrednost kolača.

Cimet ubrzava metabolizam, ali ima i antibakterijsko, antivirusno i antimikrobno dejstvo. Bogat je antioksidansima i polifenolima zbog čega je izuzetno značajan u zaštiti tela od slobodnih radikala. Pored svega nabrojanog cimet je još bogat i kalcijumom, kalijumom, gvožđem, vitaminom A i beta karotenom.

Još korisnih saveta u vezi sa ishranom i zdravljem pronađite i na Insagram stranici zdravo.uz.branu.

Odlična ideja za jesenju poslasticu može biti i brzi kolač sa šljivama.

Povezani članci

Back to top button