Zabava

Koliko je tačna istorija u seriji „Outlander“?

Serija koja je već deceniju sa nama rađena je po romanu Dijane Gabaldon i kod nas je poznata kao "Tuđinka".

Za sve ljubitelje istorijskih drama, „Outlander“ je prava poslastica. Sem Hjuen, koji tumači lik Džejmija Frejzera, nedavno je najavio premijeru drugog dela sedme sezone za novembar ove godine. Serija nas vodi kroz vreme i prostor, od divlje Škotske 18. veka do raskošnih dvorova Versaja. Ali koliko tačno serija oslikava prošlost? Hajde da zajedno istražimo.

Stvarne i izmišljene lokacije u seriji

Mnoge od lokacija prikazanih u seriji „Outlander“ zaista postoje, iako su neka mesta izmišljena ili su predstavljena sa malim kreativnim dodacima. Na primer, „Craigh na Dun“ je fiktivno mesto inspirisano stvarnim kamenim krugovima širom Škotske. Iako ne postoji portal za putovanje kroz vreme među tim kamenjem (mnogi su istraživali to), ovi drevni krugovi i dalje postoje i mogu se posetiti. Izgledaju ovako:

craigh na dun
Image:Unsplash

Kada su u pitanju zamkovi, zamak Leoh, dom Makenzi klana u seriji, inspirisan je stvarnim zamkom Doune koji je izgrađen krajem 14. veka.

Još jedna bitna lokacija u seriji je Lallybroch, porodično imanje Džejmija Frejzera. Iako je u seriji predstavljen kao bajkovito seosko imanje, pravi zamak koji se koristi za snimanje je Midhope Castle.

Otkrivanje istine između stvarnosti i fikcije

Sada prelazimo na istraživanje istorijskih događaja koji su utkani u priču Outlandera. Od Jakobitskih ustanka do Bitke kod Kuldona, ovaj roman oslikava bogatu škotsku prošlost. Međutim, koliko je tačno prikazano ovo istorijsko tkivo, i gde se granica između činjenica i fikcije zamagljuje?

U mnogim slučajevima, „Outlander“ ostaje veran istorijskim događajima koje prenosi, pružajući fascinantan uvid u prošlost. Bitka kod Kuldona zaista je bila prelomni trenutak, kako u stvarnosti tako i u seriji, sa jakobitskom vojskom koja se pojavljuje u istorijskim spisima i krvavom bitkom koja je izgubljena. „Outlander“ uspešno prenosi haos i razaranje ove istorijske konfrontacije sa izuzetnim realizmom. Iako se neki detalji mogu preuveličati radi dramatičnosti, suštinski prikaz ovih događaja ostaje veran njihovom istorijskom značaju.

Kostimi nisu prošli nezapaženo

U svetu mode, jedan od najupečatljivijih elemenata koji se izdvaja u seriji su definitivno kostimi. Pažljivo izrađeni kostimi u Starz-ovoj adaptaciji odražavaju eleganciju 18. veka s izuzetnom pažnjom na detalje, uz nekoliko manjih odstupanja.

kostim
Image:Pinterest

Od fine izrade vezova do upotrebe autentičnih tkanina koje su geografski tačne, pa čak i uprkos neugodnosti korseta neosporno je da daju autentičan osećaj pripadnosti visokom društvu tog vremena. Kostimi su delo Terija Dresbaha, čiji dizajn svakog komada odražava duh 18. veka. Iako su u nekim trenucima napravljene određene umetničke slobode, kao što je promena boje Džejmijevog tartana iz crvene u sivu, autentičnost svakog kostima zaista zaslužuje divljenje.

Likovi u seriji

Iako neki likovi poput Čarlsa Edvarda Stjuarta i Lorda Lovata mogu delovati poznato, serija vešto uključuje njihov uticaj u svoju priču.

Čarls Edvard Stjuart, iako povremeno prikazan na nešto preuveličan način, nedvosmisleno je imao bitnu ulogu u Jakobitskim ustancima. To dodaje autentičan istorijski kontekst priči. Slično tome, lik Lorda Lovata, Džejmijevog dede, inspirisan je stvarnim Sajmonom Frejzerom.

„Outlander“ možda ne sledi doslovno istorijske činjenice, ali uspeva da dočara duh prošlosti svojom živopisnom pričom. Bez obzira na to da li vas privlače ljubavna priča, avantura ili istorijski zapleti, ova serija ima nešto za svakoga.

Dok s nestrpljenjem iščekujemo poslednju sezonu, jasno je da je „Outlander“ ostavio neizbrisiv trag na fanove.

Da li ste znali da se snima nova “Beskrajna priča”?

Povezani članci

Back to top button