17.3 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZdravljeKovrdžava kosa - kako je održavati

Kovrdžava kosa – kako je održavati

European Top 44 Airplay chart

Prirodne kovrdže zahtevaju jedinstvenu negu koja podrazumeva hidrataciju i prilagođenu rutinu održavanja. Kovrdžava kosa je uglavnom suvlja i sklonija kidanju od ravne kose. Ovo treba da znate da bi vam održavanje kovrdžave kose bilo lako:

Kovrdže zahtevaju vlagu

Ključna stavka u nezi prirodnih kovrdža je održavanje hidratacije. Koristite hidratantne šampone i regeneratore za oštećenu kosu i to bez sulfata, parabena i silikona kako biste sačuvale prirodna ulja kose. Takođe redovno koristite i hidratantne maske i ulja kako biste dodatno nahranile kosu. Kosu ne biste trebale da perete više od dva puta nedeljno. Prilikom pranja, šamponirajte je dva puta, a tokom prvog šamponiranja koristite više šampona.

Dubinski tretman balzamom možete primenjivati kada primetite da vam je kosa poprilično suva. Stavite balzam na dužinu kose, pokupite kosu šnalom i ostavite nekih pola sata, a zatim isperite standardno.

Ukoliko vam je ceo ovaj proces komplikovan, odlazak kod frizera će vam olakšati sve. Ne zaboravite da se šišate redovno, odnosno da od šišanja ne prođe više od 10 nedelja bez skraćivanja krajeva.

pranje kose

Raščešljavanje kovrdža? Nikako.

Iako se češljanje mokre kose ne preporučuje, možete odstupiti od toga. Ovaj tip kose lakše je raščešljati dok je kosa mokra. Podelite kosu u sekcije i počnite od krajeva prema korenu. Za raščešljavanje će vam biti lakše da koristite češalj sa širokim zupcima. Možete naprskati i neki sprej za račšeljvanje. Budite nežne prilikom češljanja kako ne biste pokidale kosu.

Sušenje kose

Sušenje kose je svakako najzahtevniji proces. Nakon pranja kose, pažljivo uklonite višak vode blagim pritiskom pamučne majice. Da, zamenite peškir pamučnom majicom. Nemojte trljati kosu, jer to može uzrokovati mršenje i oštećenje kovrdža. Kosu podelite, nanesite kremu ili penu za oblikovanje kovrža. Možete je sušiti fenom sa difuzerom, ali savetuje se prirodno sušenje kose. Difuzer raspoređuje vazduh ravnomerno i održava oblik kose. Držite ga blizu kose, a ne direktno na njoj i sušite kosu sekciju po sekciju. Na kraju sušenja, koristite hladan vazduh nekoliko minuta kako biste postavile definiciju kovrdža i smanjile naelektrisanje. Nemojte nepotrebno dirati kosu dok se suši, jer to može uzrokovati gubitak oblika.

Ne zaboravite na noću rutinu

Pre nego što odete na spavanje, ispletite kosu u mekane pletenice ili koristite satensku jastučnicu kako biste sprečile mršenje i očuvale oblik kovrdža. Možete koristiti i satensku maramu ili traku za kosu kako biste dodatno smanjile trenje. Ova praksa pomaže u sprečavanju kidanja kose i održavanju definicije kovrdža.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °