Razno

„Kratak priručnik za preživljavanje“

"Šta se dešava u onim situacijama kada priručnik ne postoji pošto se situacija često menja ili kada smernice nisu delotvorne?...”

Grupa „Hajde da…“ u Kulturnom centru Zrenjanina večeras od 19h predstavlja program pod nazivom „Kratak priručnik za preživljavanje“. U pitanju je performans koji je nastao kao rezultat projekta „Perform and move out against discrimination“.

U ovom projektu je učestvovalo dvadesetoro mladih koji će sada u četiri grada, među kojima je i Zrenjanin, učestvovati u performansu u okviru kog će biti predstavljeni i kratki filmovi nastali upravo tokom trajanja treninga. Osnovni cilj jeste skretanje pažnje i podizanje svesti o diskriminaciji u društvu.

Teme kojima su se mladi bavili tokom trajanja projekta, i koje se provlače kroz kratke filmove koji će večeras biti prikazani, jeste analiza stereotipa, predrasuda i diskriminacije kada su u pitanju marginalizovane grupe u društvu, njihovo stanje i položaj. Takođe, govorilo se i o ličnim situacijama u kojima su ovi mladi ljudi bili diskriminisani, ili su diskriminisali.

O „Kratkom priručniku za preživljavanje“ piše ovako: “Lako je kada u životu postoji priručnik. Kada ne znaš da koristiš sokovnik ili veš mašinu, potrebno je samo otvoriti malu belu knjižicu i pročitati korake, odjednom sve radi. Šta se dešava u onim situacijama kada priručnik ne postoji pošto se situacija često menja ili kada smernice nisu delotvorne?…”

Pored Zrenjanina, učesnici ovog performansa su već posetili Sremske Karlovce, dok će tokom novembra meseca stići u Beograd i Niš.

,,Hajde da…“ je nevladina organizacija, a projekat „Perform and move out against discrimination“ podržan je od strane Evropske omladinske fondacije (European Youth Foundation).

Performans i prikaz kratkih filmova zakazan je za večeras (sreda, 20. oktobar) u 19h. Ulaz na ovaj događaj je besplatan.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button