Krofne kao bakine – recept i nešto više o krofnama

Krofne su omiljena poslastica koja već generacijama osvaja srca i nepca. Mnogi od nas nose u sećanju miris toplih krofni koji se širi iz bakine kuće, koja nas je često dočekivala sa punim poslužavnikom.
Svaka domaćica ima svoj omiljeni recept koji se deli sa kolena na koleno. Podelićemo sa vama jedan, ali pre toga pročitajte kako su postale deo šireg kulinarskog fenomena i zašto su omiljene širom sveta.
Krofne u svetu
Krofne, poznate širom sveta pod različitim imenima i varijacijama, predstavljaju univerzalni užitak koji se može naći u mnogim kulturama. U Americi, na primer, popularne su „donuts“, koje dolaze u raznim oblicima, ukusima i prelivima. Američkie krofne su često prekrivene glazurom, posute šarenim mrvicama ili čak punjene kremom ili voćem. Često se prave u obliku prstena, a u nekim pekarama ih možete naći i u obliku mini kolača.

U Francuskoj, „beignets“ su pržene krofne koje su obično posute šećerom u prahu i popularne su kao užina ili desert. U Španiji se prave na malo drugačiji način i nazivaju se „Churros“. Prže se u dugim trakama i služe uz čokoladni umak, a cilj je da budu hrskave spolja, dok su unutra mekane.
U Belgiji su poznate kao „olé koek“ i često se pripremaju na sličan način kao američki donuts. Međutim, belgijske verzije često su bogatije i čvršće, a tradicionalno se jedu uz kafu ili čaj. Svaka zemlja daje svoj pečat ovoj poslastici, čineći je globalnim fenomenom.
Iako se razlikuju u sastojcima i načinu pripreme, zajednički im je element uživanja koje donose.
Zašto krofne imaju rupu u sredini?
Sigurno ste se nekad zapitali baš ovo: Zašto krofne imaju rupu u sredini?
Krofne sa rupom u sredini imaju zanimljivu priču o svom obliku, koja se temelji na praktičnim razlozima. Jedan od razloga zašto se prave sa rupom jeste to što ta rupica omogućava ravnomernije prženje. Kada se krofne prže, srednji deo može sporije da se ispeče zbog debljine testa, što može dovesti do situacije u kojoj unutrašnjost ostane sirova. Rupa pomaže da toplota prodre do središnjeg dela, što rezultira savršeno pečenim krofnama koje su hrskave spolja i mekane iznutra.
Pored toga, postoji i zanimljiva legenda koja govori o vojnicima tokom Američkog građanskog rata. Kaže se da su otkrili da je lakše držati krofne s rupom dok su jeli u pokretu, što je olakšalo njihovu konzumaciju. Od tada se u Americi krofne prave samo sa rupom, što kod nas nije toliko čest slučaj. One starinske krofne prave se bez rupe, a verujem da znate tačno na šta mislim.

Recept
Ne očekujte da će priprema biti brza, a ukoliko niste iskusni u mešenju testa, ne obećavamo da će biti jednostavno. Iako je ovo bilo lako našim bakama, i nisu se ni malo brinule oko vremena, danas možemo reći da je to prava umetnost koja zahteva strpljenje, posvećenost i, naravno, dobar recept.
Sastojci:
500 g brašna
60 g svežeg kvasca (ili 14 g suvog kvasca)
250 ml mlakog mleka
2 kašike šećera
2 žumanca
2 kašike masti
1 kašičica vanilin šećera
Prstohvat soli
Šećer u prahu za posipanje
Ulje za prženje
Priprema:
Da biste pripremili domaće krofne, prvo aktivirajte kvasac: ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa jednom kašikom šećera i 100 ml mlakog mleka, ostavljajući da odstoji 10-15 minuta dok ne postane penast. Ako koristite suvi kvasac, samo ga dodajte brašnu.
Zatim u drugoj posudi sjedinite žumanca, preostali šećer, mast i ostatak mlakog mleka. U većoj činiji pomešajte 500 g brašna, 1 kašičicu vanilin šećera i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i dodajte smesu sa žumancima. Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatko testo.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 10 minuta dok ne postane elastično. Ako je previše lepljivo, dodajte malo brašna. Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste sat do sat i po vremena, dok se ne udvostruči.
Kada je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Koristeći modlu ili čašu, izrežite krugove. Postavite izrezane krugove na pobrašnjenu tacnu, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.
U dubokom tiganju zagrijte ulje na oko 175°C za prženje krofni. Pržite ih u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave, vodeći računa da ne prepunite tiganj. Nakon prženja, stavite krofne na papirne ubruse da upiju višak ulja, a dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.
Uz šta se jedu krofne?
Domaće krofne su savršene same po sebi, ali njihova čarolija dodatno se pojačava kada im dodate prateće slatke namaze. Krofne su odlična osnova za razne kombinacije.
Naše bake su bile prave majstorice u pravljenju pekmeza i džemova, a koristile su voće koje su same brale iz svojih bašti. Ako imate domaći pekmez ili džem krofne će biti još ukusnije. Uvek možete napraviti svoj pekmez od kajsija po bakinom receptu.
Pročitajte još i: Lava kolač otapa srca sladokusaca.