Kuća i stan – obratite pažnju na ovo pri kupovini i iznajmljivanju

Kuća i stan

Kuća ili stan, ili bilo koji drugi objekat, bilo da je stambeni, poslovni, ili skladišteni, mogu da vam naprave dugoročne probleme od prvog dana kupovine. Prilikom obilaska potencijalnog doma, prirodno je postavljati, makar u sebi, pitanja da li je prethodni vlasnik imao ikakav ukus, ili razum – dizajnerski izbori su visoko subjektivna i lična stvar. Međutim, prilično neobično uređenje nameštaja i pokućstva može biti rezultat truda da se prikriju oštećenja ili očigledni znakovi nekih problema, poput fleka od vode ili drugih tečnosti, problemi sa vlagom, buđi, čađi, pukotinama pa i štetočinama.

Evo stvari na koje treba obratiti pažnju:

 1. Postavljanje nameštaja: Veliki komadi nameštaja koji deluju neobično postavljeni mogli bi prikrivati probleme na zidu ili podu. Pogledajte šta se nalazi ispod i iza njih.
 2. Zavese: Zavese su prilično uobičajena stvar, ali razmislite o njihovoj veličini i postavci. Zavese gde nema prozora jasan su znak ili čudnih dizajnerskih instinkta ili pre će biti skrivenih oštećenja. Zavese postavljene da vise sa plafona ili koje se protežu daleko izvan širine prozora takođe mogu nešto prikrivati.
 3. Gomile stvari: Ako naiđete na velike gomile stvari, posebno u podrumima ili tavanima, možda biste mogli pomisliti da je trenutni vlasnik neuredan. Međutim, velika gomila kutija u podrumu može biti postavljena iznad dokaza o poplavi ili pukotina u temelju. Na tavanu, ogromna gomila stvari može prikriti curenje krova ili druge probleme.
 4. Baštenski nameštaj: Neobično postavljanje nameštaja nije samo unutrašnji problem. Ako pogledate dvorište i primetite da neki spoljni nameštaj (ili čudni vajarski radovi ili drugi rekviziti) stoje na neobičnom mestu, proverite ispod da vidite da li prikrivaju neke problematične odvode, neobične cevi koje ne vode nikuda, ili možda i puknutu cev koja će svoju ćud pokazati tek posle toplog vremena, na jesen, ili zimu.
Nova kuca

Sveže okrečena soba

 • Ako je samo jedna soba u celoj kući sveže okrečena, ili obojena, pažljivo pogledajte. Možda je to urađeno nakon prokišnjavanja krova ili nekog drugog oštećenja.
 • Osvežena terasa može biti odličan dodatak kući, ali ako izgleda sveže obojena i izlakirana, to može biti potencijalan znak da se pokušava prikriti trulo drvo ili oštećenja od insekata, ili bilo šta drugo što će nakon kupovine kuće postati vaš dugogodišnji vremenski ifinansijski problem.
 • Pažljivo pogledajte sveže bojenje – postoje li zamalterisana i zagipsana područja na zidovima i plafonima? To može ukazivati na popravke napravljene da bi se otklonili strukturalni problemi ili vodene mrlje. Ako uzroci nisu rešeni, sveže bojenje je samo privremeno rešenje.
 • Ako je cela kuća bojena, gledajte rad kritički: Loš urađen posao pri krečenju često može biti znak jeftine preprodaje.

Neobično vreme obilaska

Lepo i sunčano vreme uvek pogodno za posećivanje potencijalne kuće ili stana za kupovinu i iznajmljivanje. Ipak, uvek treba posetiti stambeni objekat nekoliko puta pre nego što donesete odluku o kupovini – i pokušajte videti kuću u različito doba dana da biste videli kako izgleda i zvuči komšiluk. Ako trenutni vlasnici insistiraju na vrlo ograničenom i uskom rasporedu prikazivanja, tu trebaju da vam se pale lampice: možda pokušavaju da sakriju faktore poput bučnih suseda, redovne gužve, pa čak i redovna prokišnjavanja ili plavljenja.

Prodaja „u viđenom stanju“

Kada neko navede kuću na prodaju „takvu kakva je“, već znate da će kuća imati određenih problema. Možda biste očekivali da ovakav tip oglasa ukazuje na to da prodavci budu otvoreni i iskreni – priznaju da kuća može imati nekih problema i potrebna je određena vrsta radova, ali ne žele da se bave bilo kojim popravkama. Ipak, ovakav oglas često biva način da se prethodni vlasnik ogradi od odgovornost. Ako kupite kuću, sve što se pojavi kasnije je potpuno vaš problem. Opet, to je u redu – to je deo takvog dogovora – ali obratite pažnju, jer prodavci možda pokušavaju da sakriju veće probleme iza manjih. Ako problemi koje prodavci navedu o kući ne izgledaju posebno strašni i počnete misliti da je to nešto najbolje što ste kupili u životu, budite sumnjičavi. Većina ljudi neće nuditi kuću „u viđenom stanju“ ako su problemi lako rešivi. Ili barem ne bi trebalo.

Previše osveživača vazduha

Miris je potcenjeni osećaj koji može imati veliki uticaj na naše emocije i razmišljanja. Možda ste čuli za trik da pre posete potencijalnih kupaca, vlasnici peku kolače kako bi kući dali domaćinski miris koji podseća na detinjstvo. Trikova je mnogo. Pa naravno, kuća koja miriše čisto i sveže, ili barem na mirise hrane koji nisu previše napadni, izgledaće bolje nego ona koja miriše na duvan i buđ. Zato neki prodavci to pokušavaju sakriti osveživačima vazduha ili difuzorima. Ali ako vas pri obilasku udari zid mirisa – ako je svaka soba zid mirisa osveživača prostora – to bi mogao biti znak da vlasnici pokušavaju da prikriju miris buđi ili kanalizacije.

Neusklađeni materijali

Na kraju, kada tražite kuću, obucite svoj dizajnerski šešir i kritički pogledajte završne radove i opremu. Neobični, neprilagođeni predmeti koji su mnogo noviji ili u potpuno drugačijem stilu od stvari oko njih mogli bi biti znak brzih, jeftinih popravki. Evo nekoliko primera:

 • Potpuno nova slavina u staroj kuhinji ili kupatilu
 • Jedan nov ili neusklađen ormar
 • Jedna ili više novih pločica koje su mnogo manje izbledele od ostalih
 • Nove tapete koja se ne slaže ni sa čim drugim u sobi, ili celoj kući
 • Mnogo svetliji plafon od zidova

Pitajte komšiluk

Ukoliko je moguće, i nije vam neprijatno, raspitajte se po komšiluku kakvu kuću ili stan planirate da kupite. Postoji šansa da naletite na majstora koji je radio opravke po kući, možda čak i zidara iste, komšije koje su mnogo duže u kraju od trenutnog vlasnika, pa bolje poznaju istoriju objekta itd.

PS:
Nov objekat ne znači nužno i dobar objekat. Prilikom kupovine čak i novogradnje, budite posebno oprezni na sve sitne detalje, od temelja do krova.

Pročitajte još i buđ na zidovima? Ovih pet biljaka mogu pomoći.