Kuhinjska vaga – obavezan alat

Kuhinjska vaga digitalna sa posudom

Kuhinjska vaga, digitalna ili mehanička, je definitivno jedan od najpotrebnijih alata/aparata u kuhinji. Možda ste čuli da kuvanje i pečenje nazivaju naukom. Iako je to u velikoj meri umetnost, ne treba poricati da se u kuhinji radi puno proba, merenja, praćenja temperature, vođenja evidencije i miksanja hemije. Od svih alata i aparata koje koristimo, jedan od najvažnijih je digitalna kuhinjska vaga.

Kuhinjska vaga je ključna za doslednost. Omogućava vam precizno merenje sastojaka, praćenje veličine porcija, ravnomerno raspoređivanje smese za kolače između kalupa, pa čak i pomaže u rešavanju problema sa receptima. Postoje funkcije koje vam pomažu da precizno izmerite svaki sastojak čak i ako ih stavljate sedam u istu posudu. Iako ovo može delovati kao nešto što je potrebno samo profesionalnim pekarima, koristite je nekoliko puta i videćete kako se uklapa u vaš stil kuvanja.

Najbolje je što, iako profesionalne kuhinje koriste velike, izdržljive vage sa velikim kapacitetom, kod kuće u vašoj kuhinji mala kompaktna vaga će odraditi odličan posao. Srećom, postoji mnogo kuhinjskih vaga koje izgledaju elegantno, lako se skladište, obećavaju preciznost i mogu podneti prilično velike terete.

Kuhinjska vaga digitalna

Kuhinjska vaga i osnovne funkcije

Tare dugme

Svaka digitalna kuhinjska vaga, čak i jeftini modeli, ima najmanje dva dugmeta: dugme za uključivanje/isključivanje/tare i dugme za jedinice. Ok, uključivanje i isključivanjem aparata razumemo, ali „tare“ možda nije termin koji se često koristi.

Kada merite sastojke, poput brašna ili jaja, ne sipate ih direktno na platformu vage, već u posudu. Posuda ima težinu. Umesto da računate u glavi, „Posuda je teška 121g plus 350g brašna pa oduzmem…“ možete „tarirati“ težinu posude i izmeriti samo 350g brašna. Ovo se takođe naziva „nuliranje vage.“ Kada pritisnete ovo dugme, vaga uzima u obzir težinu posude u kojoj merite sastojke i vraća prikaz na nulu. Ovo je korisno za jedan sastojak ako ne volite matematiku, ali je zaista dragoceno za više sastojaka u istoj posudi. Izmerite vodu, zatim tarirajte vagu. Izmerite brašno, pa tarirate. Sada možete izmeriti i potrebnu količinu šećera/soli/pekmeza/masti bez promene posude.

kuhinjska vaga 3

Dugme za jedinice

Funkcija za jedinice je jednostavna, ali veoma korisna. Dugme za jedinice će neprimetno prebaciti merne jedinice između grama, mililitara, funti i unci i drugih egzotičnih imperijalnih jedinica. Vaga će lako obaviti konverzije. Izmerite integralno brašno, a zatim lako prebacite na drugu mernu jedinici da biste izmerili ulje ili vodu. Dodali ste so, ali ste zaboravili da prebacite na grame? Nema problema; vaga će konvertovati ono što ste već dodali.

kuhinjska vaga

Kuhinjska vaga – kako pronaći najbolju

Većina kućnih digitalnih kuhinjskih vaga izgleda slično – velika centralna platforma za merenje, mali digitalni ekran, nekoliko dugmića – ali postoje neke korisne funkcije koje izdvajaju neke modele od većine.

Pristupačan ekran

Kućne kuhinjske vage su veoma niskoprofilne. Platforma za merenje obično ima prečnik oko 15-ak santimetara i cela vaga je obično pljosnata. Ovaj oblik je fantastičan za skladištenje, ali široke posude i tacne lako mogu da zaklone prikaz. Ovo otežava prebacivanje jedinica, tariranje vage i, naravno, pregled ekrančića.

Tražite vagu koja ima odvojivi prikaz, onu sa ekranom nagnutim prema dole (tako da možete čučnuti i pogledati ispod posude ako je potrebno) ili koja ima prikaz značajno pomeren napred u dizajnu. Pojedini modeli sa odvojivim ekranom će imati i uvlačivi kabl tako da možete povući ekran nekoliko santimetara od vage. To je taman dovoljno da prikaz bude pristupačan. Ekran sa pozadinskim osvetljenjem je takođe od velike koristi. Iznenadili biste se koliko je tamno ispod posude ili tacne.

Kuhinjska vaga mehanička

Platforma laka za čišćenje

Sve u kuhinji lako završi sa brašnom na sebi ili sa masnim flekama. I kuhinjska vaga je podložna istom tretmanu, ako ne i gorem, tako da je važno imati jednu koja se lako čisti. Veći deo kućišta vage je lako obrisati suvom i vlažnom krpom. Platforma je najizloženija prosipanju i lepljivim stvarima, pa tražite vagu koja ima poklopac platforme koji se može skinuti. To su obično lagani, tanki, poklopci od nerđajućeg čelika koji se klize na i sa vrha vage.

Proverite maksimalno merenje težine

Kada se naviknete da merite sastojke u istoj posudi, nikada ne želite da se vratite prljanju dodatnog posuđa. Zato je “Err” toliko iritantno kada se pojavi na vašoj vagi. Premašili ste maksimalnu težinu, pa morate početi merenje u drugoj posudi. Kada kupujete kuhinjsku vagu, obavezno proverite maksimalni kapacitet težine. Možda mislite da je maksimalno jedna ili dve kile sasvim u redu, ali udvostručavanje smese za kolače ili gulaš može vas prebaciti preko granice. Ne kažem da vam je potrebna kuhinjska vaga koja meri do 10 kila, ne kuvate za vojsku, ali ako imate opciju, pronađite model koji meri barem do 4-5 kilograma mase.

Kuhinjske vage su unapred kalibrisane, tako da o tome ne morate brinuti kod kuće. Kada stavite baterije, a često dolaze i sa baterijama, spremna je za upotrebu.

Pročitajte još i 5 kuhinjskih pomagala koja vam nisu potrebna!