Život

Kupovina električnih vozila – država daje subvencije do čak 5.000 evra

Kupovina električnih vozila biće subvencionisana kao deo inicijative Ministarstva zaštite životne sredine, koja je privukla značajno interesovanje građana i pravnih lica.

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su građani i pravna lica zainteresovani za subvencionisanu kupovinu električnih vozila i da su do sada u te svrhe rezervisana sredstva za kupovinu 175 vozila na električni pogon. Ministarstvo zaštite životne sredine obezbeđuje sredstva u te svrhe već petu godinu zaredom, a ove godine je opredeljeno 170 miliona dinara.

Istakla je da je kao jednu od mera za bolji kvalitet vazduha već petu godinu obezbeđeno sredstva za kupovinu električnih i hibridnih vozila. Od ove godine, nakon prelaznog perioda, subvencionišu se isključivo električna vozila. Po ovogodišnjem konkursu, za ispravne prijave za subvencije već je rezervisano 100 miliona dinara. Prema njenim rečima, za pet godina, za podršku kupovini električnih i hibridnih vozila, utrošeno je više od milijardu dinara.

Kupovina električnih vozila – kako podneti zahtev za subvenciju?

Zahtev za subvenciju se može podneti Ministarstvu zaštite životne sredine dok se ne utroše sredstva, a najkasnije do 31. oktoba tekuće godine. Ovo pravo mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica.

Predviđena podrška za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznosi 250 evra, a za električne motocikle, motocikle sa bočnim sedištem, teške tricikle, lake i teške četvorocikle 500 evra. Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone predviđena subvencija iznosi 5.000 evra.

Gde i kako podneti zahtev možete pročitati ovde.

Kupovina električnih vozila

Povezani članci

Back to top button