Kuvani paradajz sok – domaći recept
Priprema zimnice je u toku, a kuvani paradajz sok je neizostavan u toj priči. Koristi se u mnogim jelima i koristi ga gotovo svako domaćinstvo, zato pročitajte kako da ga skuvate, uopšte nije teško.
Kuvani paradajz sok – recept
Sastojci:
- 6 kg svežeg paradajza
- 4 kašike šećera
- 2 kašike soli
Priprema:
Za pripremu domaćeg paradajz soka, počnite tako što ćete 6 kg svežeg paradajza dobro oprati u hladnoj vodi. Zatim, odstranite zelene delove i osušite paradajz. Isecite paradajz na manje komade i sameljite ga koristeći mašinu za mlevenje paradajza ili blender. Ako koristite blender, procedite sok kroz sito da biste uklonili seme i kožicu.
Prebacite samleveni paradajz u veliki lonac i dodajte 4 kašike šećera i 2 kašike soli. Dobro promešajte sve sastojke i stavite lonac na srednje jaku vatru. Kuvajte paradajz sok, povremeno mešajući, dok ne počne da vri. Kada provri, nastavite da kuvate još oko 10 minuta uz stalno mešanje, dok sok ne postigne željenu gustinu.
Dok je paradajz sok još vruć, sipajte ga u prethodno sterilizovane staklene flaše. Zatvorite ih i ostavite naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum. Nakon što se flaše potpuno ohlade, stavite ih na tamno i hladno mesto. Kuvani paradajz sok će na taj način uvek biti spreman za upotrebu.
Pripremate li zimnicu? Ovo je najbolji preliv za turšiju
Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.