Hrana i piće

Kuvano vino, piće za praznične dane

Kuvano vino je jedan od omiljenih napitaka za zimske dane, pun topline i začina. Da bismo dobili ukusno kuvano vino nisu potrebni neka posebna veština ili kulinarsko umeće, ali uz nekoliko detalja, vino koje skuvate, može postati omiljeni napitak gostima.

Šta je potrebno od sastojaka?

  • 1 flaša crvenog vina (750 ml)
  • 1 pomorandža (naseckana na kolutove)
  • 1 limun (naseckan na kolutove)
  • 3-4 kašike smeđeg šećera (po ukusu)
  • 1 štapić cimeta
  • 3-4 karanfilića
  • Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića (opciono)
  • 1/4 šolje (60 ml) konjaka ili ruma (opciono)

Kako pripremiti?

U veliku šerpu, sipajte crveno vino. Dodajte naseckanu pomorandžu i limun, uključujući i koru za dodatnu aromu. Dodajte smeđi šećer i promešajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte štapić cimeta i karanfiliće. Ako volite, možete dodati i prstohvat mlevenog muskatnog oraščića za dodatnu aromu. Stavite šerpu na šporet na srednje jaku vatru i dovedite do tačke ključanja, ali nemojte kuvati. Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte šerpu i ostavite da se krčka najmanje 15-20 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili. Po želji, dodajte konjak ili rum za jači ukus.

Pre posluživanja, procedite vino kako biste uklonili komade voća i začina. Poslužite toplo u šoljama za kuvano vino.

Ovo kuvano vino će ispuniti vaš dom toplinom i divnim mirisima tokom hladnih dana. Uživajte!

    Povezani članci

    Back to top button