Kuvano vino, piće za praznične dane
Kuvano vino je jedan od omiljenih napitaka za zimske dane, pun topline i začina. Da bismo dobili ukusno kuvano vino nisu potrebni neka posebna veština ili kulinarsko umeće, ali uz nekoliko detalja, vino koje skuvate, može postati omiljeni napitak gostima.
Šta je potrebno od sastojaka?
- 1 flaša crvenog vina (750 ml)
- 1 pomorandža (naseckana na kolutove)
- 1 limun (naseckan na kolutove)
- 3-4 kašike smeđeg šećera (po ukusu)
- 1 štapić cimeta
- 3-4 karanfilića
- Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića (opciono)
- 1/4 šolje (60 ml) konjaka ili ruma (opciono)
Kako pripremiti?
U veliku šerpu, sipajte crveno vino. Dodajte naseckanu pomorandžu i limun, uključujući i koru za dodatnu aromu. Dodajte smeđi šećer i promešajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte štapić cimeta i karanfiliće. Ako volite, možete dodati i prstohvat mlevenog muskatnog oraščića za dodatnu aromu. Stavite šerpu na šporet na srednje jaku vatru i dovedite do tačke ključanja, ali nemojte kuvati. Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte šerpu i ostavite da se krčka najmanje 15-20 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili. Po želji, dodajte konjak ili rum za jači ukus.
Pre posluživanja, procedite vino kako biste uklonili komade voća i začina. Poslužite toplo u šoljama za kuvano vino.
Ovo kuvano vino će ispuniti vaš dom toplinom i divnim mirisima tokom hladnih dana. Uživajte!