Lako i pravilno čišćenje plastičnog baštenskog nameštaja

Plastične stolice

Kada je reč o nameštaju za dvorište i baštu, plastika možda nije najluksuzniji izbor, ali uglavnom je jedan od najpraktičnijih materijala za održavanje. Drvo može da trune, liveno gvožđe će rđati, a presvlake – čak i one namenjene za spoljnu upotrebu – zahtevaju mnogo više pažnje od plastike.

U većini slučajeva, nameštaj od plastike za spoljašnju upotrebu samo treba oprati, čak i samo sa baštenskim crevom. Međutim, ponekad svetli nameštaj od plastike može zadržati mrlje od zemlje, trave, ili masnoće, koje nije lako ukloniti. Evo kako se rešiti tvrdokornih mrlja na nameštaju za spoljne prostore od plastike.

Deterdžent za sudove: Dodajte nekoliko kapi tečnog deterdženta za sudove u kofu tople vode, zatim operite nameštaj krpom ili sunđerom. Ako trljanje mrlje sunđerom ne pomaže, probajte mekšom četkom sa mekim vlaknima.

Sirće: Dodajte oko 1/4 šolje alkoholnog sirćeta u kofu tople vode i koristite meku četku za rad na mrljama.

Soda bikarbona: Isperite nameštaj vodom, zatim pospite sodu bikarbonu na mrlje i ostavite je da odstoji nekoliko minuta. Upotrebite sunđer da trljate mrlje. Koristite sodu bikarbonu samo na belom nameštaju od plastike, jer može posvetleti boju.

Deterdžent za veš: Dodajte 1 kašiku deterdženta za veš u kofu tople vode, a zatim koristite sunđer ili četku sa mekim vlaknima za trljanje mrlja ovom mešavinom.

Beli hlor ili bezhlorni izbeljivač: Dodajte 1/4 šolje u kofu tople vode; nosite gumene rukavice da biste trljali mrlju sunđerom ili četkom. Koristite samo na belom nameštaju. Nakon što uklonite mrlje pomoću nekog od navedenih metoda, isperite stolicu, a zatim ostavite nameštaj da se osuši na vazduhu.

Savet:
Ako imate mašinu za pranje pod pritiskom, na prvi pogled zvuči kao odličan izbor, ali takve mašine stvaraju isuviše jak pritisak koji će od glatke površine plastike stvoriti abrazivnu površinu na koju će se svaka vrsta prljavštine veoma lako hvatati i veoma teško skidati, a time i sam mobilijar propasti mnogo brže.