Hrana i piće

Lava kolač otapa srca sladokusaca

Kada pomislite na savršeni čokoladni desert verovatno vam na pamet pada lava kolač. Obožavaju ga svi ljubitelji čokolade, a od pomisli na njega dolazi voda na usta. Ali šta zapravo stoji iza savršenog lava kolača, i kako ga možete pripremiti u svojoj kuhinji, čak iako se u njoj ne snalazite baš najbolje?

lava kolač

Šta je lava kolač?

Lava kolač, ili čokoladni fondant, kako ga neki zovu, nastao je u Francuskoj, a obožavan širom sveta. Ono što ga izdvaja od klasičnih čokoladnih kolača jeste taj kremasti, tečni centar koji se „izlije“ kada se iseče. To je ono što ga čini neodoljivim i toliko voljenim.

Potrebni sastojci

Za pripremu će vam biti neophodno:

  • brašno – 200gr
  • šećer – 150gr
  • 4 jaja
  • margarin 250gr
  • čokolada za kuvanje – 250gr

Priprema

Kada imate sve sastojke, proces pravljenja lava kolača je relativno jednostavan, ali zahteva pažnju na detalje.

Pre nego što počnete sa mešanjem sastojaka, pripremite kalupe za pečenje. Najbolje je koristiti male ramekine (keramičke posude namenjene za ovakve kolače) ili kalupe za mafine. Premažite ih puterom i pospite brašnom kako bi se kolači lako izvadili nakon pečenja.

Sledeći korak: Otopite čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj, pažljivo mešajući da ne dođe do zagorevanja. Ovo je korak na koji morate da obratite pažnju jer će prava temperatura smese doprineti savršenom kremastom centru lava kolača.

Dok se čokolada hladi, umutite jaja i šećer dok ne dobijete svetlu, penušavu smesu. Struktura treba da bude vazdušasta.

Nakon što ste umutili jaja i šećer, lagano dodajte otopljenu čokoladu u smesu, pažljivo mešajući kako bi se sve lepo sjedinilo. Na kraju, dodajte prosejano brašno i još malo promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Sada je vreme za pečenje! Pecite kolače na visokoj temperaturi od oko 200°C svega 10-12 minuta. Ključ je u pečenju – kolač spolja mora biti pečen, ali unutrašnji deo mora ostati tečan. Pazite na vreme, jer svaki minut duže u rerni može značiti gubitak tog čarobnog lava momenta.

Kolači su najbolji dok su još topli. Pažljivo ih izvadite iz kalupa i poslužite uz kuglu sladoleda od vanile ili pospite šećerom u prahu. Takođe, možete dodati sveže bobičasto voće kako biste osvežili bogati čokoladni ukus.

lava kolac vodoravno

Saveti za uspešan kolač

Pratite vreme pečenja: Ovo je verovatno najvažniji savet. Svaka rerna je različita, pa se trudite da pažljivo pratite kolače dok se peku. Ako predugo stoje u rerni, izgubićete tečni centar, a to je srž ovog deserta.

Priprema unapred: Lava kolač možete pripremiti unapred i držati u frižideru do pečenja. Samo ih izvadite na sobnu temperaturu pre nego što ih stavite u rernu.

Kombinujte ukuse: Ako želite da eksperimentišete, dodajte malo arome – ekstrakt vanile, kora narandže ili prstohvat cimeta mogu doprineti novim dimenzijama ukusa.

lava kolac

Kako je nastao lava kolač?

Postoji zanimljiva istorija oko porekla lava kolača, a različiti kuvari imaju svoje verzije kako je nastao ovaj desert. Francuski kuvar Mišel Bras tvrdi da je stvorio lava kolač 1981. godine, nakon dve godine eksperimenata u kuhinji. Međutim, njegov rad nije bio jedini – francuski čokolatijer Žak Tor tvrdi da su slični deserti već postojali u Francuskoj tokom osamdesetih godina.

U drugoj priči, francuski kuvar Žan-Žorž Vonžeriten navodi da je on prvi napravio ovu poslasticu u Njujorku 1987. godine. Kako on objašnjava, greškom je izvadio čokoladni patišpan iz rerne pre nego što je bio potpuno pečen, i pred njim se odjednom pojavio lava kolač. Nakon toga kolač je postao neizostavan na jelovnicima američkih restorana tokom devedesetih godina.

Za sve ljubitelje čokolade: Čokoladna torta može biti još ukusnija, uz ovih 6 koraka.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button