20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaPromoLinjanje mačaka - ne možete sprečiti, ali možete smanjiti

Linjanje mačaka – ne možete sprečiti, ali možete smanjiti

European Top 44 Airplay chart

Linjanje mačaka predstavlja prirodan proces oslobađanja viška dlake i ne može se sprečiti.

Na brzinu rasta i opadanje dlake kod mačaka utiče više faktora: hrana, temperatura okruženja, nega i opšte zdravstveno stanje životinje. Linjanje mačaka se može smanjiti korigovanjem ishrane i redovnom primenom kozmetike i opreme za negu kućnih ljubimaca.

Linjanje mačaka – od čega zavisi?

  • Rasa – kao što postoje mačke bez dlaka, tako postoje i mace čije gusto i bogato krzno izaziva divljenje, ali će biti podložnije oslobađanju većih količina dlake.
  • Period godine – tokom vremena i u skladu sa prilagođavanjem vremenskim uslovima, ustanovile su se dve “sezone linjanja” mačaka tokom godine – u proleće i u jesen. Međutim, kako sve više mačaka živi u stanu gde su zaštićene od spoljnih klimatskih uslova, sezona linjanja traje cele godine.
  • Opšte zdravstveno stanje – ukoliko primetite prekomerno linjanje, mesta na koži mace bez dlake, (gubitak dlake u pečatima) vreme je za uzbunu! Ovo može biti pokazatelj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Zbog svoje prirode da same brinu o svojoj higijeni, mace lizanjem uklanjuju višak dalaka, zato je preporuka da se mačkama u sezoni linjanja daje hrana ili pasta koja pomaže u izbacivanju progutale dlake iz digestivnog trakta.Takodje se preporučuje četkanje i upotreba četki posebno namenjenih četkanju mačaka, ali i furminatora, takođe specijalno namenjenih mačkama.

Ukoliko vašem ljubimcu obezbedite adekvatnu ishranu i pružite pravilnu negu, uz redovno četkanje, opadanje dlake kod mačaka ćete kontrolisati vi, a ne ljubimac.

O hrani i preparatima, kao i o samom procesu linjanja raspitajte se u Pet shopu i veterinarskoj apoteci Luna M.

Kako da svoje ljubimce zaštitite i od krpelja i buva, proverite ovde.

linjanje mačaka

Pet shop i veterinarska apoteka Luna M nalazi se u Pavla Aršinova 3, ulaz je iz ulice Dositeja Obradovića. Informacije možete dobiti i na 060 6788447.

Pratite ih i na Facebook-u.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °