Kako lako oljuštiti kuvano jaje

Image by ivabalk from Pixabay

Kuvano jaje, bilo da su u pitanju Uskrs ili bilo koji obrok u toku dana sa sobom donosi nekad ne mali izazov ljuštenja. Koliko puta vam se desilo da zajedno sa ljuskom skinete i parče belanca, što realno nije neki gubitak, ali zna da ide na živce ukoliko se ponovi opet, pa opet, i opet. Postoji par trikova kako lako oljuštiti kuvano jaje.

Koliko je autor teksta uspeo da sazna iz raznih internet kuvara i saveta, jaje se lakše ljušti ako ga hladnog iz frižidera pažljivo, sa kašikom ili kutlačnom, ubacimo u vruću vodu.

Dodatno, u vodu dodajmo kašičicu sode bikarbone, koja će povećati alkalnost vode, koja će zatim, u mikro dozama prodreti kroz ljusku i doći do zaštitne opne, a zatim je odvojiti već unutar jajeta. Da bi ovo uspelo, nadamo se da volite tvrdo kuvana jaja, jer ova obrada zahteva kuvanje oko 12 minuta.

Cela stvar oko ljuštenja može biti još lakša ako vruća jaja ohladite hladnom vodom, ili ih iz vruće prebacite u vodu sa ledom, i poseban trik – jaja ljuštite u činiji punom vode. I još jedan bitan detalj – sveža jaja se najteže ljušte, ona koja su odstojala nekoliko dana, pa zatim skuvana su već malo lakši posao 🙂

Pročitajte još i Frižider – jedna od gorućih tema ovih dana!