Kako lako oljuštiti kuvano jaje

Image by ivabalk from Pixabay

Kuvano jaje, bilo da su u pitanju Uskrs ili bilo koji obrok u toku dana sa sobom donosi nekad ne mali izazov ljuštenja. Koliko puta vam se desilo da zajedno sa ljuskom skinete i parče belanca, što realno nije neki gubitak, ali zna da ide na živce ukoliko se ponovi opet, pa opet, i opet. Postoji par trikova kako lako oljuštiti kuvano jaje.

Koliko je autor teksta uspeo da sazna iz raznih internet kuvara i saveta, jaje se lakše ljušti ako ga hladnog iz frižidera pažljivo, sa kašikom ili kutlačnom, ubacimo u vruću vodu.

Dodatno, u vodu dodajmo kašičicu sode bikarbone, koja će povećati alkalnost vode, koja će zatim, u mikro dozama prodreti kroz ljusku i doći do zaštitne opne, a zatim je odvojiti već unutar jajeta. Da bi ovo uspelo, nadamo se da volite tvrdo kuvana jaja, jer ova obrada zahteva kuvanje oko 12 minuta.

kuvano jaje 2

Cela stvar oko ljuštenja može biti još lakša ako vruća jaja ohladite hladnom vodom, ili ih iz vruće prebacite u vodu sa ledom, i poseban trik – jaja ljuštite u činiji punom vode. I još jedan bitan detalj – sveža jaja se najteže ljušte, ona koja su odstojala nekoliko dana, pa zatim skuvana su već malo lakši posao 🙂

Pročitajte još i Frižider – jedna od gorućih tema ovih dana!