MuzikaZabava

Gnarls Barkley – Ludi uspeh numere „Crazy“

Ludo burazeru!

Gnarls Barkley, američki soul duo, krajem 2005. snimiće numeru „Crazy“, koju će slučajno neko izneti iz studija i okačiti na internet. Zarazni ritam, visok glas pevača i funky soul minimalizam postaće hit na britanskoj stanici BBC Radio 1, i tek početkom marta sledeće godine, singl će zvanično biti u prodaji.

Za tri nedelje, „Crazy“ će stići na vrh britanske Top40 liste najprodavanijih singlova, i tamo ostati devet nedelja, što je samo po sebi impresivno jer je prošlo duže od deset godina od kako je neka numera toliko dugo bila na vrhu. Još više je zapanjujuće na koji način koji su Tomas DeCarlo Calaway, koji će postati poznatiji kao CeeLo Green, i DJ Dangermouse, koji su se krili iza imena Gnarls Barkley to uspeli.

Sa temom „Crazy“ na vrh pomenute liste Gnarls Barkley stigli su isključivo online prodajom svog singla. Singl će se fizički u prodavnicama pojaviti tek desetak dana kasnije nakom osvajanja vrha.

Podsećamo, online prodaja muzike je te 2006. tek bila u začetku, a još uvek je bilo aktuelno slanje kodova preko sms-a za polifone melodija, što će ubrzo postati zastarelo sa početkom ere smart telefona i mp3/wav melodija.

Uskoro stižu dve Grammy nominacije, za naslov i album na kojem se nalazi (St. Elsewhere), a singl će dostići platinumsko izdanje, što znači da će preći cifru od milion prodatih primeraka. Na žalost, drugi album ovog dua, koji je opet neko slučajno objavio pre zvaničnog datuma izlaska, i pored dobrih ocena muzičkih kritičara, neće imati komercijalni uspeh.

Gnarls Rorsah

Pročitajte još i Alphaville – Zvuči kao melodija!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button