Mak kolač – 3 Recepta koja će se dopasti svima

Ako ste ljubitelj mak kolača, morate isprobati ova 3 recepta!
Mak kolač na 3 načina
Mak kolač sa belom čokoladom
Ovo je kolač koji ste sigurno viđali svuda po internetu i malo je reći da je postao prava internet senzacija! Pored toga, ovaj kolač je i izuzetno jednostavan za pripremu, a efekat koji ostavlja na svakom ko ga proba, garantuje da ćete dobiti komplimente bez obzira na to koliko ste vešti u kuhinji.
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 200 g mlevenog maka
- 4 kašike griza
- 150 g margarina (ili maslaca)
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g bele čokolade (po izboru za glazuru)
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo, u šerpi zagrejte mleko, šećer i vanilin šećer na srednje jakoj vatri dok mleko ne provri, jer vruće mleko pomaže da se svi sastojci lakše sjedine. Kada mleko počne da ključa, dodajte mleveni mak i griz, a smesu mešajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, što će trajati oko 5-10 minuta. Griz će upiti tečnost, a mak doneti karakterističan ukus.
Sklonite smesu sa vatre i dodajte omekšali margarin, mešajući dok se potpuno ne otopi. Zatim dodajte mleveni keks i dobro sve promešajte, kako bi se svi sastojci sjedinili. Kada smesa bude gotova, prebacite je u prethodno podmazan pleh, poravnajte površinu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, najmanje 2 sata, kako bi se kolač stegao.
Dok se kolač hladi, pripremite glazuru: otopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj. Ohlađeni kolač prelijte ovom glazurom, a zatim stavite kolač u frižider na najmanje sat vremena, kako bi se glazura lepo stegnula.

Voćni mak kolač
Za sve ljubitelje voćnih kolača, ovaj recept sa makom i voćem je pravo osveženje. Voće će dodati sočnost i osvežavajući ukus, dok mak daje kolaču drugu dimenziju.
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g mlevenog keksa
- 2 kašike griza
- 100 g kisele pavlake
- 2 kašičice mleka
- 50 ml ulja
- Korica jednog limuna
- 50 g maka
- 1/2 kesice praška za pecivo
- Voće po želji (najbolje crveno) oko 200 gr
Priprema:
Prvo, u većoj činiji umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. U drugoj činiji pomešajte mleveni keks, griz, prašak za pecivo, mleveni mak i rendanu koricu limuna. Dodajte ovu suvu smesu u umućena jaja i dobro promešajte. Zatim dodajte pavlaku, mleko i ulje, i mešajte dok smesa ne postane glatka.
Zatim dodajte voće. Najbolje bi bilo da koristite crveno voće poput malina, jagoda ili višanja. Smesu izlijte u prethodno podmazan pleh i pecite na 200°C oko 40 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Tokom pečenja, voće će pustiti svoj sok, zbog čega će kolač biti sočan.

Kremaste mak kocke
I ovo je jedan kremasti dezert koji je veoma ukusan, ali traži malo više posla.
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g mlevenog maka
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g šećera
- 4 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 150 ml mleka
- 100 g margarina ili maslaca
- 1 vanilin šećer
Za krem:
- 1 puding od vanile
- 700 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 200 g margarina ili maslaca
- 1 kašika šećera u prahu (za kremastu teksturu)
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte mleveni mak, mleveni keks, šećer i prašak za pecivo. U drugoj činiji umutite jaja, dodajte mleko, vanilin šećer i otopljeni margarin (ili maslac). Dobro sjedinite sve sastojke.
Izlijte smesu u prethodno podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok čačkalica ne izađe suva. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.
Kada se biskvit ohladi, presecite ga na dva horizontalna dela, kako biste dobili dve kore.
Fil:
U šerpi zagrejte 500 ml mleka, dok u preostalom mleku razmutite puding i šećer. Kada mleko počne da ključa, dodajte razmućeni puding i kuvajte dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre, pa dodajte maslac (ili margarin) i dobro promešajte dok se ne otopi i sjedini sa kremom. Ostavite krem da se ohladi.
Kada je sve to gotovo, na prvu koru stavite polovinu ohlađene kreme, poravnajte je i preklopite drugom korom. Na vrh stavite ostatak fiila tj krema.
Po želji, kolače možete posuti kakaom, rendanom čokoladom ili dekorisati šlagom. Ostavite kocke da odstoje nekoliko sati pre nego što ih poslužite, kako bi se svi ukusi proželi.

Da li ste probali Limun kolač – osvežavajuća poslastica za svaku priliku?