Malč – bogatstvo bašte i dvorišta

Malč u bašti

Relativno nova stvar u domaćem baštovanstvu, malč je odlična pomoć u zimskom i letnjem periodu da vaše bašte, bilo da je u njima voće, povrće, cveće ili drvo, izgledaju lepše i budu zdravije.

Malč čini odličnu stazu


Drveni malč vremenom se pretvara u bogat kompost sa obiljem vazduha, punog glista i micelijuma, i unapređuju svako zemljište na koje se dodaja kada se kompostira. Pre nego što se razgradi, čini odličnu osnovu za staze i kao takav može da se koristi i kod igrade i oko bašte. Za razliku od trave ili deteline, malč je mnogo otporniji na elemente i gaženje. Iako trava i detelina svakako prijatnije deluju na vaše noge, i po malču se može hodati čak i bosim nogama, i mnogo je prijatniji od šljunka ili granulata. Kao alat u pejzažiranju, promena boje malča naspram zelene trave ili drva je lepa raznolikost. Dok malč postepeno kompostira, možete ga i dodavati po potrebi.

Dodavanje malča štedi vodu i koren biljaka


Dok se drveni malč razgrađuje, za to koristi azot. Ako se mlač nalazi u zemlji, to znači da aktivno iz zemljišta oduzima azot, koji je potreban povrću i biljkama. Međutim, ako se nalazi na površini zemljišta, to ne stvara taj problem. Iz tih razloga, drveni malč je odličan za baštu. S obzirom na to da su leta sve toplija, a voda sve ređa (i lošijeg kvaliteta), postaje važnije nego ikad koristiti malč kako bi se smanjilo zalivanje i zaštitili koreni biljaka. Nekoliko centimetara malča, udaljenih od stabljika biljaka, postiže taj efekat. Ako sadite nešto novo, samo ga razgrnite ili premestite. Malč je dosta stabilniji od slame, koja često rezultira rastom trave u bašte. Kada se malč potpuno razgradi, postaće deo bašte kao kompost.

basta malc

Malčirajte sve svoje aleje sa cvećem, žbunovima i drvećem


Čak i najrazvijenije drveće i žbunovi zahtevaju zalivanje i zaštitu korena. Koristite malč kako biste ih zaštitili od mraza ili vrelog leta, samo dodajte nekoliko centimetara malča.

Malčirajte sve svoje aleje sa cvećem, žbunovima i drvećem


Sada je vreme za malčiranje, pre nego što zima stigne. Najbolji deo je taj što drvene parčiće koje ne iskoristite generalno možete ostaviti preko cele zime na suvom mestu i biće u sjajnom stanju kada dođe proleće.

Koju vrstu malča odabrati?


Uvek pogledajte na džaku od kojeg drveta potiče malč, ali ako želite malč koji će vam trajati nekoliko godina, najbolji izbor je bor ili jela, uglavnom zbog količine smole koja opiljke drveta čini otpornijim na vremenske uslove. Sama boja malča ne treba da vas zavara, kod nas su od nedavno dostupni malčevi u raznim bojama, po potrebi.

U drugom delu teksta, pozabavićemo se detaljima oko praktične upotrebe malča. U međuvremenu, pročitajte i Lale – jesen je pravo vreme da mislite na njih!