Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaManifestacija "Muzeji za 10" i u Zrenjaninu

Manifestacija “Muzeji za 10” i u Zrenjaninu

Učestvuju Narodni muzej, Savremena galerija, Muzej piva i "Baštinar" iz Perleza.

European Top 44 Airplay chart

“Muzeji za 10” je nacionalna manifestacija koja jednom godišnje, u prvi plan stavlja muzeje, njihove programe i podiže svest o značaju muzeja.

Ove godine, u više od 60 gradova i mesta, raznovrsne sadržaje možemo pogledati u čak 110 muzeja i ustanova kulture.

Zrenjanin se priključio i ovoga puta, a u manifestaciji učestvuju Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Muzej piva u Zrenjaninu i “Baštinar” Perlez.

Muzej piva

Deo pivare koji je pretvoren u Muzej piva, tokom manifestacije, za posetioce će biti otvoren od 19 do 23 časa. Pogon Variona sa celokupnom opremom i mašinama izgrađen je nakon Drugog svetskog rata 1958. godine. Većinu mašina i opreme ugradila je jedna od najpoznatijih svetskih firmi za proizvodnju pivarske opreme, nemački Zimann. Cela unutrašnjost je luksuzno uređena, zidovi i podovi obloženi su sa bračkim kamenom (jedinstveno u svetu), kazani za pivo su od najkvalitetnijeg bakra, unutrašnja orgada bila je od mesinga a posebno zatamljeni prozori su iz Italije.

Udruženje “Baštinar” Perlez

Udruženje “Baštinar” iz Perleza priključilo se ovogodišnjoj manifestaciji “Muzeji za 10”. Jedna od lokacija koja se tokom manifestacije može posetiti je Mlin Perlez koji je pretvoren u multifunkcionalni kulturni prostor. Tokom trajanja manifestacije, prostor će biti dostupan posetiocima od 12 do 20 časova.

Savremena galerija Zrenjanin

Savremena galerija Zrenjanin sakuplja, čuva, sistematski istražuje i izlaže umetnička dela jugoslovenske i srpske posleratne umetnosti nastala uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka. Tokom vremena u Umetničkoj koloniji Ečka je boravio veliki broj značajnih srpskih i jugoslovenskih umetnika, a fond se bogatio i donacijama državnih institucija među kojima je najznačajnija donacija Saveznog izvršnog veća 1963. godine.

Tokom trajanja manifestacije, u Savremenoj galeriji, posetioci će imati priliku da vide izložbu Umetničke kolonije Ečka: Zrenjanin, mesto inspiracije.

Poslednjeg dana manifestacije, 19. maja, od 18 do 20 časova, biće održana fizlozofska radionica Misaone vežbe za zrenjaninske srednjoškolce.

Galerija je za posetioce otvorena od 8 do 20 časova.

foto: 105.rs

Narodni muzej Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin učestvovaće u manifestaciji svojom stalnom postavkom, ali i posebnim programima koji su trenutno aktuelni. Posetioce će ove nedelje u muzeju moći da pogledaju izložbu “Muzej u očima dece” u Malom salonu. Takođe, kamerne postavke “Niša japanizma”, “Muzej u školama”, “Uhvaćeni u mreži – vilin konjici”, “Naručeni poklon Titu”, dostupne su posetiocima. Predavanje “Mediteranska arhitektura” biće održano 15.maja u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja, a 18. maja u 19 časova na istom mestu, koncert Muzičke škole.

foto: 105.rs

Svi programi u ovkiru manifestacije su besplatni.

Detaljnije o programu manifestacije “Muzeji za 10” čitajte ovde.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
9.4 ° C
11.2 °
9.4 °
62 %
3.1kmh
100 %
Thu
17 °
Fri
18 °
Sat
14 °
Sun
18 °
Mon
12 °