20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaManje krivičnih dela u Zrenjaninu, više remećenja javnog reda i mira

Manje krivičnih dela u Zrenjaninu, više remećenja javnog reda i mira

Bezbednosno stanje u Zrenjaninu, za prvih devet meseci, ocenjeno kao dobro.

European Top 44 Airplay chart

Danas je u prostorijama Policijske uprave u Zrenjaninu prezentovan izveštaj o stanju bezbednosti u našem gradu za prvih devet meseci ove godine. Takođe, prezentovani su i rezultati rada PU za ovaj period.

Prema rečima načelnika PU, Branislava Todorovića, u prva tri kvartala tekuće godine, ostvareni su značajni rezultati na svim poljima bezbednosti. Smanjena je stopa kriminaliteta, očuvani su javni red i mir, bez većih problema održana su javna okupljanja i manifestacije, a u oblasti bezbednosti saobraćaja, došlo je do smanjenja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima.

Jedan od prioriteta PU u Zrenjaninu bila je bezbednost učenika u školama.

Manje krivičnih dela nego prošle godine

U prvih devet meseci ove godine u Zrenjaninu je zabeleženo 599 krivičnih dela, što je za 14 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Došlo je do smanjenja broja prijavljenih krađa i to za 23 odsto, smanjen je i procenat teških krađa, kao i napada na službeno lice i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti. Rast je zabeležen u oblasti neovlašćenog držanja i nošenja oružja i nasilja u porodici.

Od najtežih krivičnih dela, u ovom periodu je zabeleženo jedno ubistvo, jedno teško ubistvo u pokušaju, 3 ubistva u pokušaju i 4 krivična dela silovanja. Sva krivična dela su rasvetljena.

Takođe, za 63 odsto više nego u odnosu na prošlu godinu, zaplenjeno je opojnih droga.

Zrenjaninci ove godine više remetili javni red i mir

Odeljenje policije u Zrenjaninu u periodu januar-septembar, evidentiralo je 559 prekršaja remećenja javnog reda i mira, što je za pet odsto više u odnosu na isti period u 2022. godini. Najviše prekršaja odnosi se na vređanje, vršenje nasilja, pretnje i tuča. Prosečan izvršilac ovih prekršaja je muškarac starosti između 31 i 40 godina, a prekršaji se najčešće evidentiraju u periodu od 22 do 6 časova.

Oko 8 odsto prekršaja učinila su maloletna lica.

Javna okupljanja i manifestacije u Zrenjaninu prošla su bez remećenja javnog reda i mira.

Bezbednost na putevima bolja

Načelnik saobraćajne policije, Marko Škorić, rekao je da je u oblasti saobraćaja ostvareno je povoljno stanje bezbednosti. Evidentirano je manje saobraćajnih nezgoda, kao i manje nezgoda sa nastradalim licima.

Na zrenjaninskim putevima, u prvih devet meseci ove godine, život je izgubilo sedam osoba. Glavni uzroci saobraćajnih nezgoda na zrenjaninskim putevima bili su neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola.

Ukupno 22.510 prekršaja u saobraćaju je evidentirano, a najviše ih se odnosi na prekoračenje brzine u naselju, van naselja i nevezivanje pojasa.

Požari na otvorenom još uvek veliki problem

Vatrogasno-spasilački bataljon u prvih devet meseci intervenisao je ukupno 492 puta, od čega su u 352 slučaja bili požari. Najveći broj požara dogodio se na otvorenom i na građevinskim objektima zbog čega iz odeljenja za vanredne situacije apeluju na građane.

Požari na otvorenom se brzo šire i mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i ugroziti živote ljudi. Sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da budu vrlo oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena. Takođe, podsećaju da je zakonom zabranjeno spaljivanje suve trave i strnih ostataka, kao i paljenje vatre u šumi i na rubovima šume.

Prilikom napuštanja stambenih i poslovnih objekata, savetuju da proverimo da li smo isključili električne uređaje. Savetuje se i češća provera električnih instalacija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °