Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeMargarita: Simbol Italije star 132 godine

Margarita: Simbol Italije star 132 godine

Pizza u bojama italijanske zastave - crvena od paradajza, bela od mocarele i zelena od bosiljka.

European Top 44 Airplay chart

Italijom je vladao kralj Umberto I, iste godine osnovana je The Coca – Cola Company, predstavljen je Ajfelov toranj – u tom trenutku najviša građevina na svetu, Mihajlo Pupin je doktorirao u Berlinu i vratio se u Njujork, a čitao se po prvi put The Wall Street Journal. Sve ovo je obeležilo 1889.

Ali, i nastanak najpoznatije pizze na svetu – 9. juna 1889. napuljski pekar Raffaele Esposito je izmislio pizzu Margaritu – kojoj je dao ime po kraljici Margheriti Savojskoj.

Pizza
Photo by Gianluca Gerardi on Unsplash

Pogača sa paradajzom – tako se nazivalo to jednostavno jelo koje je moglo da se vidi po ulicama Napulja. I ono što je opštepoznato jeste da je bila hrana za siromašne. Sve dok, prema jednoj priči, to parče testa nije zapalo za oko, ili bolje reći nepce, kraljici Margheriti. Sama je, navodno, pozvala Rafaela iz “Brandi” pizzerije da se pojavi u letnjikovcu kraljevske porodice i pripremi ovo jelo. Druga priča kaže da je pizza bila napravljena specijalno povodom njenog dolaska u Napulj.

Napulj
Photo by Tom Podmore on Unsplash

Svakako, koji god da je konkretan povod bio u pitanju, Raffaele Esposito je odlučio da napravi pizzu koja će biti u bojama italijanske zastave. Crvena od paradajza, bela od mocarele i zelena od bosiljka.

Da li zbog imena, ukusa ili nečeg trećeg – Margarita je postala omiljeno jelo ove kraljice. Naravno, ovo je samo dodatno doprinelo popularnosti pizze među ljudima, koja je postala deo tradicije.

Pizza pec
Photo by Noah Holm on Unsplash

2009. je recept baš za ovu vrstu pizze, kao i sam način pripreme zaštićen pod oznakom Specialità Tradizionali Garantite. Evo i koje su glavne karakteristike pripreme – pre svega, zabranjeno je korišćenje bilo kakvih savremenih pomagala prilikom pripreme testa, treba da ga pravi čovek koji se zove – pizzaiolo. Mora se peći na 485 stepeni i to samo 90 sekundi.

Prijatno!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °