Naslovna stranicaZrenjaninZR SportMarko Jonjev: Zrenjaninac koji polako ostvaruje san o reprezentaciji

Marko Jonjev: Zrenjaninac koji polako ostvaruje san o reprezentaciji

Marko je sedamnaestogodišnji Zrenjaninac koji je svoje vreme posvetio lopti i golovima. Od prvog treninga sanja o nacionalnom dresu. San je počeo da se ostvaruje, jer je ovog proleća postao deo futsal reprezentacije Srbije.

European Top 44 Airplay chart

Kada je imao šest godina, na prvi trening Marka je odveo deda Ljuba. Međutim, i pre toga, pored oca i strica koji su u mladosti igrali fudbal, interesovanja za ovaj sport nije falilo.

Svoje prve fudbalske korake napravio je u fudbalskoj akademiji “Bambi”. Posle je stigao do kluba malog fudbala “SAS”, gde mu je trener bio Ivan Mandić, kome, kako Marko kaže, duguje najveću zahvalnost.

Sada je član kadetske selekcije FK “Radnički” Zrenjanin i deo vrlo talentovane generacije koju predvodi Vladimir Grbušić.

Marko u dresu Radničkog (foto: privatna arhiva)

Oduvek sam voleo i mali fudbal. Već sa šest godina sam bio redovan na tribinama, kada je igrao “SAS”. Uzori su mi bili Joca Blažić, Aleksandar Tomin i Vasa Vojnović. Zamišljao sam da ću igrati kao oni. Imao sam sreću da mi posle budu i treneri i nadam se da su sada ponosni na mene – priča ovaj sedamnaestogodišnjak.

Marko pohađa Srednju poljoprivrednu školu i trudi se da školske obaveze ne zanemaruje. Vrlo je posvećen treninzima i vežbanjem, posebno nakon ovog poziva reprezentacije, tako da sve slobodno vreme odlazi na fudbal. Iako ne stiže baš mnogo da se druži i izlazi, Marko kaže da ima veliku podršku drugova. Takođe, velika podrška u onome što radi i voli mu je i razredni starešina, koji kao bivši sportista, ima razumevanja za Markove obaveze na terenu. Naravno, najveća podrška Marku su roditelji i porodica uopšte.

Futsal reprezentacija

Iz futsal reprezentacije su me pozvali na testiranje. Prvo su odabrali igrače iz Vojvodine, trenirali smo u Novom Bečeju, a onda se to proširilo i na celu Srbju. Našao sam se na spisku sa još 31 igračem, a onda su me pozvali u Smederevo, gde sam bio jedini Zrenjaninac. Nakon još jednog testiranja ušao sam među 16 najboljih i tako postao deo futsal reprezentacije Srbije – kaže Marko.

Testiranje u Novom Bečeju, Marko donji red, treći s desna (foto: privatna arhiva)

Reč je o U19 selekciji, koja će se okupiti početkom leta, kada se završi takmičarski deo u domaćim ligama. Zbog toga što futsal u Srbiji još uvek nije tako dobro razvijen, posebno u mlađim selekcijama, većina igrača dolazi iz klubova velikog fudbala.

Reč je o dva različita sporta, ali sa istim osnovama. U Smederevu su očigledno, na tim tehničko-taktičkim vežbama, koje svaki fudbaler i futsaler mora da zna, zaključili da sam dovoljno dobar i stavili me na spisak – primećuje Marko.

Testiranje u Smederevu, Marko donji red, četvrti s leva (foto: privatna arhiva)

Okupljanjem reprezentacije počeće ciklus priprema za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo. Iako je, samim tim što je postao deo reprezentacije, delimično ostvario svoj san, Marko naravno sanja da igra zvanične utakmice, u dresu Srbije. Kaže da bi svoj san potpuno ostvario kada bi za nacionalni tim igrao pred publikom u rodnom Zrenjaninu.

Mi mu želimo da se sve zamišljeno ostvari!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
6.8 ° C
6.8 °
6.8 °
71 %
1.6kmh
10 %
Thu
13 °
Fri
14 °
Sat
16 °
Sun
18 °
Mon
10 °