Naslovna stranicaVestiMeđunarodni dan maternjeg jezika se obeležava danas

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava danas

European Top 44 Airplay chart

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava 21. februara. To je datum koji nas podseća na važnost očuvanja jezičke raznolikosti i promocije različitih jezika kao temelja kulturnog identiteta. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglašava da je podrška i zaštita maternjeg jezika ključna za očuvanje identiteta pojedinca i zajednice, te da država ima obavezu da osigura sve neophodne uslove za ostvarivanje ovog cilja.

Generalna skupština UNESCO-a je 1999. godine proglasila 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika u znak sećanja na studente koji su 1952. godine ubijeni u Pakistanu zbog protesta zbog nedostatka priznavanja njihovog maternjeg jezika. UNESCO ističe da je jezička raznolikost sve ugroženija. Više od 40% svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope, čime je pokazala svoju posvećenost očuvanju multikulturalizma i višejezičnosti. Ovim činom, obavezala se na zaštitu i promociju jezika koje koriste pripadnici nacionalnih manjina u svim aspektima društvenog života, uključujući obrazovanje, medije, administraciju i sudstvo.

Obrazovni sistem u Srbiji pruža nastavu na osam jezika. Nastava se odvija na albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom. Takođe, još osam jezika se uči kao deo nastavnog programa “Maternji jezik s elementima nacionalne kulture”. Veliki broj đaka pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja.

Pravo na informisanje na jeziku nacionalnih manjina ostvaruje se putem štampanih i elektronskih medija. Postoje novine, časopisi, publikacije na manjinskim jezicima, a elektronski mediji emituju programe na tim jezicima. Takođe, manjinski jezici se koriste i u javnoj komunikaciji na internet portalima i društvenim mrežama.

Pored srpskog jezika, u Srbiji je u službenoj upotrebi još 12 jezika nacionalnih manjina. Vlaški i romski jezik koriste se u službenoj upotrebi u određenim naseljenim mestima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.7 ° C
16.7 °
15.1 °
55 %
9.3kmh
98 %
Tue
17 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °