Uradi sam - katalog
25 C
Zrenjanin
20.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninMeđunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

European Top 44 Airplay chart

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra. Ovaj dan se obеlеžava od 1992. godinе kada jе Gеnеralna skupština Ujеdinjеnih nacija usvojila rеzoluciju kojom sе svе zеmljе pozivaju na obеlеžavanjе tog dana.Cilj je da sе osobama sa invaliditеtom omogući jеdnako uživanjе ljudskih prava i ravnopravno učеstvovanjе u društvеnom životu. 

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom, stigmatizacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću, međutim, uprkos svim barijerama i teškim životnim situacijama oni ne odustaju od borbe.

Obeležavanje u Zrenjaninu

Sutra, u ponedeljak 4. decembra će se ovaj dan obeležiti i u Gradskoj kući Zrenjanina, u sali za venčanja u 10h. Prijemu će prisustvovati i predstavnici „Fondacije Ana i Vlade Divac“, „Forum mladih sa invaliditetom“, „Caritas Srbije“ i Karijernog centra za osobe sa invaliditetom.

Ovim povodom će se u holu Gradske kuće od 9h do 12h prodavati rukotvorine Dnevnog boravka za decu i mlade sa telesnim invaliditetom, odnosno intelektualnim poteškoćama „Alternativa“. Prodavaće se i rukotvorine Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih i škola 9. maj.

Sutra će se obeležiti i dan veterana od 11:30h u Baroknoj sali prijemom za predstavnike udruženja i organizacija vojnih invalida, penzionera, vetera, rezervnih vojnih starešina i članove porodica palih boraca.

Nakon prijema, u 12h , ispred bivše zgrade „Komiteta“ u ulici kralja Petra Prvog, biće upriličena ceremonija polaganja venaca i cveća na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-99. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
25 ° C
27.8 °
25 °
59 %
3.4kmh
8 %
Čet
25 °
Pet
37 °
Sub
35 °
Ned
32 °
Pon
31 °