26.7 C
Zrenjanin
25.05.2024.
Naslovna stranicaMeđunarodni dan reka obeležava se 14. marta

Međunarodni dan reka obeležava se 14. marta

European Top 44 Airplay chart

Svake godine,14. marta se obeležava Međunarodni dan reka. Ovaj dan je posvećen podizanju svesti o važnosti reka u našim životima i ističe potrebu za njihovom zaštitom. Reke su dragoceni ekosistemi koji su često ugroženi raznim faktorima.

U Srbiji, kao i u drugim zemljama, voda je ključni resurs. Posebna pažnja se posvećuje zaštiti vodenih tokova, obalnih područja, vlažnih staništa i prirodnih jezera. Na teritoriji Srbije, postoji mreža hiljada vodotokova, čija ukupna dužina prelazi gotovo 65 hiljada kilometara. Gustina rečne mreže varira širom zemlje, ali sve te vode su od izuzetnog značaja za životnu sredinu i ljude.

Zaštita reka nije samo sporedna briga koja se manifestuje nekoliko puta godišnje. Treba da bude konstantan cilj svih nas. Eksploatacija rečnih nanosa, gradnja infrastrukture duž obala, turistički pritisak – sve su to izazovi koji zahtevaju pažnju i akciju. Međunarodni dan reka nam pruža priliku da se setimo važnosti ovih vodotokova i da se obavezujemo na njihovu zaštitu, jer čiste reke su osnova zdrave okoline.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
26.7 ° C
26.7 °
26.2 °
45 %
5.5kmh
82 %
Sub
24 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sre
25 °