1.1 C
Zrenjanin
5.12.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaMesec Matice srpske u Zrenjaninu

Mesec Matice srpske u Zrenjaninu

Svečano otvaranje je u utorak, 9. maja u 19 časova.

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

Manifestacija Mesec matice srpske biće održana u Zrenjaninu od 9. do 30. maja. U tom periodu, planirano je da se održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske, eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog naroda u Vojvodini. Poseban akcenat ovih predavanja biće na Banatu, očuvanju srpskog jezika i pisma, kao i značaju zadužbinarstva kod Srba na čijim temeljima je i nastala Matica srpska.

Svečano otvaranje je zakazano za 9. maj u 19h nakon čega će biti održano prvo predavanje na temu “Srpska Vojvodina – 175 godina Majske skupštine”.

Naredno predavanje biće održano 16. maja. Predavanje “Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske na području Banata” održaće Jelena Veselinov, upravnica poslova Matice srpske.

“Srpska jezička slika Banata u prošlosti i danas” biće tema trećeg predavanja u okviru ove manifestacije. Na ovu temu, 23. maja u Kulturnom centru, govoriće Isidora Bjelaković, redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Poslednje predavanje biće održano 30. maja pod nazivom “Miloš Crnjanski kao lirski pesnik”. Predavanje će održati akademik Jovan Delić inače najbolji poznavalac lika i dela Crnjanskog.

Sva predavanja će biti održana u Kulturnom centru Zrenjanina sa početkom u 19 časova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
1.1 ° C
1.1 °
1.1 °
70 %
7kmh
100 %
Tue
6 °
Wed
6 °
Thu
3 °
Fri
4 °
Sat
5 °