Još uvek najprodavaniji album svih vremena! (Michael Jackson)

Majkl Džekson Triler

Džekson je radio na albumu sa Kvinsijem Džonsom, koji je producirao njegov solo album iz 1979. godine, „Off The Wall„, prvi od kako se odvojio od svog matičnog porodičnog sastava Jackson 5. Snimanje je zakazano u aprilu, ali nije ozbiljno počelo sve do jula 1982. godine, a raspored je bio prilično strog: Džonsov prethodni posao na albumu Done Samer se odužio, pa su imali samo osam nedelja da sastave „Thriller“, što za ovako monumentalan poduhvat prilično malo vremena.

Prvi singl, „The Girl Is Mine“, lagana duetska pesma sa Polom Makartnijem, već je bio 90% gotov, ali sledećih osam numera morale su biti snimane žestokim tempom.

Džons je ponovo okupio istu ekipu koja je učinila „Off The Wall“ tako uspešnim, uključujući inženjera zvuka Brusa Svedijena, basistu Luija Džonsona (iz benda The Brothers Johnson), klavijaturistu Grega Filingensa i hornistu Džerija Heja. Članovi benda Toto takođe su bili angažovani, kao i Rod Temperton, koji je napisao tri pesme na „Off The Wall“, uključujući „Rock With You“, kao i naslovnu pesmu.

Džons i njegov tim koristili su sve moguće načine kako bi stvorili zapanjujući zvuk, često radeći u manufakturi koju su rasporedili na sve tri sobe studija „Westlake“ u Los Anđelesu. Za „Billie Jean“, Džekson je snimao neke od svojih vokala kroz kartonske cevi da bi postigao zanimljiv i nov zvučni efekat; za „Beat It“, Džons je angažovao Edija Van Halena za gitarski solo. Naslovna numera uključivala je još jednog neočekivanog gostujućeg super stara: majstora horora, Vinsenta Prajsa, koji je u pesmu uneo „pse pakla “ i dodao manijakalni smeh.

Michael Jackson Thriller 2

Majkl Džekson autorski potpisuje četiri numere: „The Girl Is Mine“, „Billie Jean“, „Beat It“ i starter albuma „Wanna Be Startin’ Somethin'“. Rod Temperton je dodao tri – „The Lady in My Life“, „Baby Be Mine“ i „Thriller“ – Stiv Porkero je dodao „Human Nature“, a Džons je napisao „P.Y.T. (Pretty Young Thing)“ sa Džejmsom Ingramom. Sedam od ovih numera objavljeno je kao singlovi, počevši od „The Girl Is Mine“ kako bi iskoristili Makartnijevu zvezdanu moć. Sve pesme ušle su u Top 10 u Americi.

Album je koštao oko 750.000 dolara da se napravi, ali Džeksonu donosi najmanje 100 miliona dolara. Njegov uspeh je zadivljujuć! U Americi provodi 37 nedelja na prvom mestu i postaje najprodavaniji album svih vremena. Prodaja širom sveta nemoguća je za precizno izračunavanje, ali sigurno je da ništa drugo na tržištu nije ni približno uspešno. Majkl Džekson takođe ruši i zid tihog rasizma na MTV-u, jer on, afro-amerikanac, postaje najveća zvezda ove mreže i otvara vrata ostalim izvođačima, a video spot, odnosno, mini-film osvaja mnogobrojne nagrade i mreži donosi sve veću publiku.

Pročitajte još i Večita devojka koja samo želi zabavu!