Migrene i kako ih se rešiti, ili barem smanjiti

Migrene – užas koji prati velik deo populacije, glavobolje karakterisane pulsirajućim bolom i osetljivošću na svetlost ili zvuk. Učestalost migrena može varirati od osobe do osobe. Neki ih doživljavaju jednom ili dva puta godišnje, dok drugi imaju napade na svaka dva-tri dana. Ako se suočavate sa migrenama, veoma je korisno potražiti pomoć lekara, koji bi trebalo da identifikuje okidač, isprobavajte različite medikamente ali i uključite tzv. tehnike upravljanja životnim stilom, poput redovnog vežbanja, ili promene ishrane.

Iako suplementi verovatno nisu zamena za plan lečenja migrena za većinu ljudi, postoji određena efektivnost u smanjenju učestalosti i trajanja jakih glavobolja. Generalno, ovi suplementi se uzimaju svakodnevno, u preporučenoj dozi, sa ciljem prevencije i dodatne pomoći. Takođe je važno obavestiti svog lekara, koji može savetovati o mogućim interakcijama sa drugim lekovima koje uzimate.

I ne očekujte čudo preko noći. Svim suplementima je potrebno vreme da deluju. Generalno, obično je potrebno oko 2-3 meseca da se proceni da li suplement ima efekta ili ne. Da biste lakše pratili efekte tokom vremena, preporučuje se vođenje dnevnika migrena.

Koenzim Q10 (CoQ10)

Neki studije ukazuju na smanjenje učestalosti migrena, prosečno za jedan ili dva napada mesečno. Nedostatak je što ga treba uzimati 2, ponekad i 3 puta dnevno, a ta učestalost doziranja itekako povećava troškove.

Magnezijum

Magnezijum se često koristi kako bi se smanjila učestalost migrena. Jeftin je, bezbedan za uzimanje, a postoji umeren broj dokaza koji podržavaju njegovu efikasnost, a pomaže i drugim procesima u organizmu. Postoji nekoliko različitih oblika, koji imaju različite stope apsorpcije, što može uticati na njihovu efikasnost. Neki od uobičajenih oblika uključuju magnezijum oksid i magnezijum citrat. Uopšteno, možete početi sa onim što je pristupačno i dostupno, i preći na drugi oblik ako prvi ne deluje, bez ikakvih posledica.

Riboflavin

Riboflavin, jedan od vitamina B, igra važnu ulogu u proizvodnji energije u telu. Postoji i određeni broj dokaza koji sugerišu da može imati skroman efekat na smanjenje broja migrena u mesecu, mada je efekat prilično marginalan. Prednost je što je relativno jeftin, dostupan i generalno dobro podnošljiv.

Šta još u borbi protiv migrena?

Lakše je reći nego učiniti, a još teže očekivati brzo rešenje potencijalnog problema koji traje dugo vremena, ali pojava glavobolja i migrena može da se smanji uz nekoliko korisnih saveta:

Održavajte redovan san: Nedostatak sna može izazvati glavobolje i migrene. Hronični nedostatak sna, kao što je uzrokovan apnejom u snu, takođe može doprineti glavoboljama.

Upravljanje stresom: Stres može biti okidač za tenzione glavobolje i migrene. Rad “na miru”, hobiji, promena načina života, ili drastičniji prilazi problemu – promena mesta života, posla ili drugog mogu pomoći da se migrene smanje, možda i potpuno nestanu.

Pravilna ishrana: Ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji glavobolja. Redovni obroci, posebno doručak, važni su, naročito za one koji pate od glavobolja izazvanih niskim nivoom šećera. Ishrana bogata voćem, povrćem i celim žitaricama takođe je preporučljiva.

Izbegavajte pušenje: Pušenje cigareta može izazvati napade migrene i druge vrste glavobolja kako kod pušača, tako i kod osoba izloženih pasivnom pušenju. Ukoliko ste strastveni pušač, pokušajte da smanjite broj cigareta, ili kutija, tokom dana, makar za četvrtinu. Sigurno će pomoći i oko stresa zbog troškova. Najbolje bi bilo prekinuti sa cigaretama, ali realnija slika i manji šok za sistem naviknut na nikotin je da ih postepeno smanjujete na duže staze – ali budite uporni u tome.

Umeren unos alkohola: Prekomerna konzumacija može dovesti do mamurluka i izazvati migrene. Neki ljudi su posebno osetljivi na određene vrste alkoholnih pića, pa je važno paziti na unos. Slično kao i kod cigareta, postepeno smanjujte konzumaciju.

Dnevnik ishrane: Pratite šta jedete i pijete kako biste identifikovali potencijalne okidače migrena. Preterano masna i/ili slana hrana koja ubrzava puls, podiže pritisak i skuplja krvne sudove itekako može biti okidač.

Redovno vežbajte: Fizička aktivnost oslobađa hemikalije koje blokiraju signale bola u mozgu, pomažući u sprečavanju tenzione glavobolje i migrena. Počnite postepeno i izbegavajte preterivanje. Čak i šetnja do prodavnice ili sa posla kući, i vožnja bicikla, umesto putovanja prevozom, imaće pozitivan uticaj na vaše zdravlje.

Još jednom, za kraj teksta, ponovićemo – ne očekujte rezultate preko noći, pa ni za mesec-dva, ali za tri, četiri meseca, zdravstvena slika itekako se popravi.

Pročitajte još i Kućni lekovi za stomačne tegobe!