Vesti Zrenjanin

Milan Gutović ove godine lauerat za nagradu „Dobričin prsten“

Prestižna nagrada biće dodeljena posthumno.

Ovu godinu ćemo, nalažost, pamtiti i po odlasku velikog broja velikih imena iz sveta umetnosti… među njima se krije jedno koje je posthumno dobilo i odlikovanje.

Milan Lane Gutović je zvanično dobitnik nagrade „Dobričin prsten“. U pitanju je priznanje koje dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije za životno delo i smatra se jednim od najuglednijih u glumačkom svetu.

Nagradu za životno delo Gutović je zaslužio tokom svoje karijere koja je trajala preko 40 godina. Sasvim slučajno je „upao“ na glumu… po nagovoru rođene sestre. On je bio već opredeljen za mehaniku, kada ga je ona nagovorila da se ipak oproba i na akademiji. Bilo je do 1963. godine i više se nikad okrenuo nije.

Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, odnosno današnji FDU završio je 1967., u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio je prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu 2007., a zvanično se penzionisao 2011. godine. Oprobao se u svim žanrovima i granama glume- od pozorišta, preko serija, filmova pa sve do televizijskih reklama. I bio je podjednako uspešan u svakom žanru i poduhvatu.

Kao Pustolovca zavolela su ga i deca, a odraslima će sigurno u posebno dragom pamćenju ostati uloga čuvenog Šojića u seriji Bela Lađa.

Milan Lane Gutović, preminuo je 25. avgusta 20201. godine. Prestižna nagrada za životno delo biće mu uručena posthumno.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button